Internationella kvinnodagens socialistiska grundare: Clara Zetkin

”Kvinnans liksom hela mänsklighetens emancipation (frigörelse) kommer uteslutande att bero på arbetets frigörelse från kapitalet. Endast i det socialistiska samhället kommer kvinnorna liksom arbetarna i full besittning av sina rättigherer.”

Detta sa Clara Zetkin, en av ledarna för den internationella kvinnorörelsen på Andra Internationalens grundningskongress 1889 i Paris. Senare, år 1910, tog hon initiativ till den Internationella Kvinnodagen, den 8 mars.

Clara Zetkin föddes i den tyska byn Wiederau i Sachsen den 5 juli 1857. Hennes mor, Josephin Vitale, var dotter till en fransman, sympatiserade med de franska revolutionsidealen och var engagerad  bland annat i almänna tyska kvinnoföreningen. Claras far, Gottfried Eissner, var en skollärare och klockare.

Clara utbildade sig till lärarinna. Redan i unga år fick hon kontakt med den socialistiska rörelsen.

Samma år som det Tyska Socialdemokratiska  Partiet (SPD) förbjöds i Tyskland mötte hon en rysk landsflykting och revolutionär, Ossip Zetkin. De gifte sig senare och flyttade till Paris. De fick två söner tillsammans. Under sex år levde familjen i stor fattigdom. I januari 1889 dog Ossip och Clara blev ensamförsörjare, samtidigt som hon kom att spela en alltmer framträdande roll i det socialdemokratiska partiets kvinnoarbete.

SPD var förbjudet fram till 1890. Då återvände Clara Zetkin till Tyskland. Året efter blev hon redaktör för tidningen Die Gleichheit (Jämlikheten). Tidningen handlade bland annat om aktuella politiska frågor, marxismens teori, prostitution, männens ansvar vid barnuppfostran, med mera. Tidningen spelade en central roll i uppbyggden av kvinnorörelsen och upplagan växte från 4 000 exemplar till 112 000 mellan åren 1900-1913.

1910, under Andra Internationalens möte i Köpenhamn, föreslog Clara Zetkin att man skulle genomföra en årlig internationell kvinnokampdag. Trotts motstånd från den socialdemokratiska högerflygeln firades internationella kvinnodagen för första gången 1911 i flera länder.

Enligt den ryska revolutionären Alexandra Kollontay skulle kvinnodagen vara en dag av internationell solidaritet i kamp för gemensamma mål och en dag för att överblicka de arbetande kvinnornas organiserade styrka under socialismens fana.

Clara Zetkin var övertygad om att bara socialismen kunde leda till fullständig social och politisk jämlikhet. Hon hävdade att ingen revolution skulle komma till stånd om inte arbetarkvinnorna tog aktiv del av klasskampen. Hon bidrog till utvecklingen av marxistisk kvinnokamp.

Clara Zetkin tillhörde vänsterflygeln inom socialdemokratiska partiet. När första världskriget bröt ut kritiserade hon sitt partis stöd till krigspolitiken hårt för att sedan ansluta sig till utbrytarna och Spartakusförbundet, tillsammans med Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. 1919 deltog hon i bildandet av det Tyska Kommunistpartiet (KPD). Strax efter KPD:s grundande mördades Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. Morden på dem blev hård slag för partiet och Clara Zetkin. Men hon fortsatte att arbeta för revolutionen och blev kommunisternas ledamot i den tyska riksdagen. Hon mötte Lenin, som hon beundrade mycket, och valdes in i ledningen för Kommunistiska Internationalen.

Senare i sitt liv bodde hon delvis i Moskva, och avled där den 20 juni 1933. Kremls mur blev hennes gravplats. Detta var bara tre år innan Stalins ”stora terror”, en utrensningskampanj riktad bland annat mot kommunister som var kritiska mot stalinismen.

– Maryam

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnokamp, Marxistiska Revolutionärer. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Internationella kvinnodagens socialistiska grundare: Clara Zetkin

  1. Ping: dagens citat 2011-03-08, på internationella kvinnodagen* | Novela Nessun Dorma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s