Arbetare i staden Kherson i Ukraina har ockuperat fabrik och valt arbetarråd

pic01

Över hela världen har kapitalisterna och deras hantlangare (myndigheterna) tvingat arbetare att axla ansvaret för den ekonomiska krisen. I Ukraina på en jordbruksmaskinsfabrik i Kheron har arbetarna visat att det går att ta kamp mot angreppen. 

Ukraina har drabbats synnerligen hårt, med höjda matpriser mediciner etc. Myndigheterna har istället för att skydda arbetsplatser och arbetslösa, höjt avgifterna på allt från samhällsservice till kommunala transporter och har till och med försökt införa avgifter för att besöka kyrkogårdar – i Kiev.

Ägarna till jordbruksmaskinsfabriken i Kherson, som förövrigt är Trotkijs födelseort, har inte betalat ut lön till arbetarna sedan september 2008. Under tiden planerade ägarna att stänga fabriken och sälja all utrustning. Skördetröskorna, fabrikens huvudsakliga produkt, har redan avlägsnats av ägarna. Ledningen för fabriken har försökt tvinga arbetarna att säga upp sig, utan att betala ut avgångsvederlag eller de obetalda lönerna (runt 0,5 miljoner USD).

Som en följd av detta valde arbetarna att ta aktion. Den 2:a februari i år hölls en protest utanför den regionala myndigheten, efter vilken ett arbetarråd valdes som beslutade sig för att ockupera fabriken i Kherson följande dag. Ockupationen genomfördes utan motstånd och hålls av 300 arbetare.

Kraven som förts fram av arbetarrådet är:

– Inga lönesänkningar! Arbetarna ska inte betala för kapitalisterna misstag.

– Inga bankrutter och stängningar!

– Nationalisering av strategiska fabriker och företag under arbetarstyre!

– Konfiskering av fabriksägarnas bankkonton, betalning av uteblivna löner, och betalningar till budgeten och pensionsfonder!

– Offentligt tillhandahållande av försäljningen av produkter producerade av fabriker. Offentliga finanser ska inte bli parasitära finansiella strukturer, utan användas för att tillhandahålla jobb och för att stödja produktionen!

– Återbetalning av skulder på löner för alla arbetare i Ukraina, höjning av löner till en dräglig standard, indexerade i enlighet med inflationen!

-Full sysselsättning för alla i Ukraina!

Den här utvecklingen kan ses som fröet till en situation av dubbelmakt som skulle kunna leda till en revolutionär kris. Visserligen finns inga krav på centraliserad representation av arbetarråd, men upprättandet av arbetarrådet och ockupationen i Kherson kan leda till att fler arbetare gör det samma, och sprider det sig kan arbetarråden bli en maktfaktor.

Hittills har myndigheterna på nationell nivå inte reagerat alls. Lokala myndigheter har lagt fram förslag som innehåller delvis återbetalning av lönerna från den regionala budgeten och en uppmaning att söka jobb på skeppsvarvet i Kherson. Återigen försöker kapitalisternas hantlangare att få arbetarna att betala för fabriksägarens kriminella agerande. Vi stödjer självklart arbetarnas rättmätiga återtagande och kontroll över jordbruksfabriken i Kherson. Det är ett mycket inspirerande initiativ, som svar på den ekonomiska krisen, för klassmedvetna arbetare överallt.

Andreas Jönsson

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Arbetarkamp, Internationell kamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s