Tusentals för Gaza i Stockholm

Palestinabanderoll

Bilder och video längst ned i artikeln.

Över hela världen samlades under lördagen demonstrationer mot den israeliska slakten på Gazas folk. I Stockholm var vi 12 000, kanske fler, som fyllde Sergels torg. REVOLUTION och kamrater från Arbetarmakt var naturligtvis på plats, med en nygjord banderoll med texten: ”Seger åt Intifadan”. Kamrater spred också vårt flygblad och pratade med andra intresserade demonstranter.

Vi var flera som enades om att det här var den största demonstrationen i Stockholm på riktigt, riktigt länge. Att se ut över Sergels torg var fantastiskt: yngre och äldre aktivister, folk i Palestinasjalar, hemmagjorda plakat, en myriad av vänster- och invandrargrupper, sydamerikanska flaggor, grupper med barn, par md barnvagnar; trots propagandan från Israel, USA och enskilda högerdebattörer, är det väldigt, väldigt tydligt att den stora majoriteten ser saker som de är – de ser att det är en massaker som pågår i Gaza, och de vill ha ett slut på det.

Efter tal från bland andra Andreas Malm och slagord ledda från talarstolen var det dags för avmarsch mot den israeliska ambassaden. Under den tid det tog att komma ut från torget (deltagare som inte rymdes på Plattan stod dessutom i stora grupper runtomkring torget) drogs ännu fler slagord igång. ”Sluta döda våra barn”, ”Vad ska vi göra? Stoppa massakern!” med flera var populära. I REVOLUTION-blocket hördes även slagord som kopplade samman situationen i Palestina med det imperialistiska systemet, och som riktade sig mot USA:s stöd till Israel: ”Krossa USA-imperialismen!”, ”Seger åt motståndet!” och ”No justice – no peace! Revolution in the Middle-East!” Trots det allvarliga ämnet för demonstrationen – det besinningslösa mördandet av civila, ofta försvarslösa barn — var stämningen god. Flera vi pratade med sa att det kändes bra att göra något, att inte bara se på. Flera demonstrationsdeltagare, däribland folk i vårt block, menade också att Sverige ska följa Venezuelas exempel och utvisa den israeliska ambassadören. Imperialistiska mördare ska inte få sitta ostörda i sina lyxiga ambassader medan deras kollegor går loss på oskyldiga i Palestina. Ilska riktades också mot den borgerliga alliansen, som verkar anse att några enstaka hemmabyggda raketer från Hamas är att likställa med det enorma massmord Israel för närvarande gör sig skyldiga till. ”Carl Bildt, hycklare!” var ett slagord på det temat. Tyvärr är vi i REVOLUTION lite skeptiska till att borgarna bara genom att man ber dem kommer att ändra sin linje gällande sionismen och Palestina. Det kommer att krävas mer än så – det krävs att arbetarklassen och ungdomarna mobiliserar all sin styrka i form av strejker, fler demonstrationer och blockader, för att de ska lyssna.

Just den här gången blev det dock ingen blockad av den israeliska ambassaden. Snuten hade ställt upp en kedja framför själva byggnaden, kanske sugna på att återigen få praktisera det övervåld och oprovocerade massgripanden som är deras signum. Vi samlades nedanför ambassadbyggnaden, tillsammans med tusentals andra, och lyssnade på flera tal, bl.a av representanter från Sveriges Unga Muslimer och Vänsterpartiet. Vänsterpartisten informerade oss om att Veolia, som SL ska skriva kontrakt för drift av tunnelbanan med, också är inblandade i projekt på ockuperad mark i Palestina. Hon uppmanade oss alla att sätta press på SL så att Veolia inte får några skattepengar via ett kontrakt med dem.

Enligt uppgifter i media deltog även Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Dessa pampar brukar ju sällan dra något tyngre lass när det gäller att organisera gräsrotsaktiviteter, men hade i alla fall tydligen känt sig pressade att visa sina nunor en kort stund, och kanske passa på att uttala sig för tevekamerorna. Vad Sahlin inte sa var dock att socialdemokraterna själva är motståndare till att Sverige avbryter sitt militära samarbete med Israel, och att sossarna dessutom försvarar Israels rätt till ”självförsvar”. Om Sahlin och Lundy-Wedin, dessa välbetalda toppar, på allvar vill representera arbetarklassen skulle de ha lyssnat på de tusentals människor som samlades på Sergels torg och utanför Israels ambassad. Då skulle de ha mobiliserat arbetarrörelsens styrka för att här i Sverige föregå med gott exempel inför hela den värld som nu visar sin avsky mot Israel. De skulle ha mobiliserat för att blockera Israel och israeliska intressen i Sverige.

Vid demonstrationens slut framträdde en imam från Stockholm och ledde efter en introduktion på svenska en kort bön på arabiska. Ett onödigt inslag, tycker vi i REVOLUTION. Självklart är religiösa människor också välkomna att delta (islamska organisationer utgjorde en stor del av demonstrationen), men vi ser ingen anledning att ge en imam en sådan framträdande plats. REVOLUTION med flera arrangerade också skokastning utanför ambassaden.

Denna kalla januaridag visade stockholmarna sin solidaritet med den palestinska frihetskampen. Det var en bra början för Gaza-solidaritet, den samarbetsorganisation som organiserade demonstrationen, trots att vänstern ännu står sig ganska svag i jämförelse med de religiösa inslagen. Men ändå – en dag att minnas!

REVOLUTION-Stockholm

Video: http://www.vimeo.com/2793507

Bildgalleri från dagen:


Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Internationell kamp, Mellanöstern, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s