Slå tillbaka mot Israels invasion – seger åt motståndet i Gaza!

Uttalande från Revolutions internationella råd – 6 januari 2009
Efter att under en vecka ha bombat staden Gaza, ett av de tätast befolkade områdena i världen, inledde den israeliska armén en markinvasion i lördags. Vi uppmanar alla socialistiska och progressiva krafter att solidarisera sig med motståndet mot detta dödliga och reaktionära angrepp.

Israels markinvasion markerar en eskalering av våldet mot det palestinska folket. Efter en ensidig vapenvila, under vilken ingen israel dödades av palestinska styrkor samtidigt som 24 palestinier dödades av F10-planen, fortsatte Israel att under vapenvilan försämra förhållandena i Gaza genom att skärpa den ekonomiska blockaden men lyckades inte störta den demokratiskt valda Hamasregeringen. Efter att inte ha visat någon som helst respekt för det palestinska folket, har Israel nu förvandlat Gaza till en mardrömslik krigszon i ett försök att fysiskt krossa motståndet mot ockupationen.

Resultatet har så här långt varit förödande. När detta uttalande skrivs närmar sig den officiella siffran för döda palestinier 700 och för skadade 3 000. De verkliga siffrorna är sannolikt mycket högre. F10-planen har bombat allting – bostadsområden, moskéer, radiostationer, apotek, universitet och annan civil infrastruktur. Måndagen den 5 januari slog en raket sönder en grönsaksmarknad och dödade 20 personer och skadade ännu fler. Hela familjer utplånas gång efter gång när den högteknologiska israeliska armén använder sina amerikanska vapen mot en nästan obeväpnad befolkning. Lägg därtill Israels medvetna förhindrande av leveranser av livsmedel och medicin, raketerna mot ambulanser och utslåendet av elektricitet och vatten – då har du den verkliga karaktären av det som den tjeckiska EU-ordföranden skamlöst kallade för ett ”försvarskrig” – ett krig riktat mot alla de en och halv miljoner palestinier som lever i Gaza.

De demokratiska imperialisternas hyckleri i väst har återigen blivit uppenbart, när de en efter en vägrar att klart ta ställning mot Israels angrepp. USA har konsekvent vägrat att kräva en vapenvila och har hela tiden gett underförstått stöd till Israel. I Storbritannien har regeringen inte intagit samma okritiska ståndpunkt som under kriget i Libanon – då den skamlöst vägrade att kräva en vapenvila – och den har insisterat på att det ”inte finns någon militär lösning”. Ändå görs inget för att hindra Israel att gå vidare med sin offensiv. Utrikesministrar från EU:s regeringar krävde ett omedelbart eldupphör ”från båda sidor” – utan att erkänna konfliktens fullständigt ensidiga karaktär. Det har faktiskt framkommit att dessa angrepp på Gaza planerades för fem månader sedan.

USA:s underförstådda stöd återspeglar det faktum att Israel spelar en så viktig roll för USA-imperialismen i Mellanöstern. Israel understöds med miljarder dollar i militär hjälp varje år och spelar i gengäld rollen som USA:s ”vakthund” – en tungt beväpnad makt, faktiskt en kärnvapenmakt, med militära plan och missiler som är riktade mot nyckelmål i Iran, Irak och Syrien. Israels roll som väktare för imperialistiska intressen är också orsaken till varför EU:s imperialistiska makter vägrar att göra något. Många av dem göder sig genom att sälja stora mängder med militär utrustning till Israel. EU slöt faktiskt nyligen ett nytt handelsavtal med Israel.

Var och en som tror att Israel skulle tillåta en oberoende, livsduglig palestinsk stat att fredligt existera vid dess gränser, bör se på hur Israel behandlat Gazaremsan under de senaste arton månaderna. Gaza har förvägrats all kontroll över sina gränser, varje form av territorialvatten, varje tillgång till varor eller handel. Gaza har av Israel inte behandlats som en självständig stat utan som ett utomhusfängelse. Enligt Oxfam har blockaden lett till att 95 procent av fabrikerna stängts i Gazaremsan, vilket lett till att 80 procent av familjerna lever under fattigdomsstrecket och till en massiv nedgång i deras tillgång till energi. Just nu drivs sjukhusen med generatorer som är avsedda för krissituationer och som nu börjar få slut på bränsle.

Handla nu!
Vi måste göra något nu. Vi uppmanar till demonstrationer i solidaritet med folket i Gaza och kräver att angreppet omedelbart upphör. Belägringen måste hävas nu – Gaza måste få kontroll över sin egen olja, sitt eget vatten och leveranserna av livsmedel. Vi måste fortsätta att rikta oss mot israeliska ambassader världen över med protester och direkta aktioner och bojkotta israeliska varor. Israel är, precis som Sydafrika en gång var, en rasistisk apartheidstat och måste förvandlas till en internationell paria.

Även om det inte bör komma som någon större överraskning, är det skamligt att de olika arbetarrörelsernas reformistiska ledare inte uppmanar till direkta aktioner mot ockupationen och Israels krig. Alla progressiva krafter, och speciellt arbetarklassen, har ett intresse av segern över denna rasistiska och mördande apartheidstat. Vi fortsätter att uppmuntra alla arbetare att ställa krav på sina ledare att agera – men också att själva handla, med eller utan, och om nödvändigt, mot dessa ledare.

Att erövra Gaza gata för gata, hus för hus, har visat sig vara allt annat än lätt för Israel och det står redan klart att de palestinska massorna är beredda att kämpa. Även om de kan begå fruktansvärda massakrer och tillfoga infrastrukturen förfärliga skador, utkämpar Israel i slutändan ett krig som de inte kan vinna.

Vi är helt och fullt solidariska med det väpnade motståndet mot israeliska armén. Vi välkomnar varje död israelisk soldat, varje sprängd israelisk stridsvagn eller bulldozer och varje aktion som skadar den israeliska offensiven. En seger för det palestinska motståndet är en seger för alla förtryckta, inte bara i Gaza utan i hela världen. Vi har en hel del att säga om Hamas islamistiska politik – vi anser att den representerar en återvändsgränd för det palestinska folket – men här och nu står vi i solidaritet helt vid deras sida när de modigt kämpar mot den israeliska armén på gatorna i Gaza. Hamas måste uppmuntra organiseringen av alla palestinier som är beredda att kämpa i miliser och grupper för självförsvar för att kunna segra.

Vi kräver också av de arabiska ländernas regimer, som påstår sig vara palestiniernas vänner men i slutändan tjänar USA:s intressen, att skicka vapen till motståndet. Men vi måste, och det är det viktigaste, uppmuntra alla arbetare och förtryckta i Mellanöstern att genomföra massaktioner i solidaritet med Palestina och att kämpa mot varje regim som vägrar agera mot Israel. Även antikrigsrörelsen i Israel måste agera. Den måste göra den israeliska staten ansvarig för alla regionens problem och ta parti för det palestinska motståndet. Vi kräver dessutom att den israeliska arbetarklassen genomför strejker och organiserar bojkotter av militär materiel för att försvaga de israeliska styrkorna.

En nation som förtrycker en annan nation kan aldrig själv bli fri. Varje aggression från Israel kommer i slutändan bara att stärka de som, oavsett deras politik, är beredda att bekämpa förtryckarstaten. Israel kommer bara att få sin ”säkerhet” när det upphör att vara Israel, när det upphör att upprätthålla utestängningen av fem miljoner palestinska flyktingar från deras hemland, så att sex miljoner israeliska judar ska kunna vara majoritet i en rasistisk stat.

• Seger åt motståndet i Gaza!
• För ett omedelbart och ovillkorligt slut på den israeliska offensiven!
• För en sekulär, socialistisk stat i Palestina för alla – oavsett tro!

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Internationell kamp, Mellanöstern, Stöduttalanden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s