Upproret i Grekland fortsätter

greece_protests_395247f

Rapport från grekisk aktivist 22 dec 2008
Från
www.worldrevolution.org.uk

Det har gått tretton dagar sedan mordet på Alexis Grigoropoulos och protesterna har spridit sig i hela landet. Demonstrationer och protester har hållits varje dag sedan 6 december. Efter Alexis död gick invånare i varje stad ut ur sina hem för att ge sina bidrag till minnet av honom.

I de tio största städerna har man tappat kontrollen. Studenter från högstadier och gymnasier, högskolor och universitet tillsammans med sina föräldrar, invandrare, anarkister, antiauktoritära, socialister, kommunister och till och med konservativa deklarerade sin opposition mot regeringens politik. Över 600 skolor ockuperas nu liksom mer än 130 universitet (av totalt 430).

TV- och radiostationer har alla ockuperats, och ännu fler offentliga byggnader står under de protesterandes kontroll. Dessutom ockuperades GSSE:s högkvarter (den grekiska motsvarigheten till LO).

Unga barn har tänt ljus till minne av Alexis, och många har spraymålat graffiti för att uttrycka sin sorg över förlusten.

Men polisbrutaliteten fortsätter. På onsdag eftermiddag skadades en 16-åring efter att ha blivit skjuten av polisen. Som tur var kom han undan med en skada i armen.

Efter allt detta förväntas sakernas utveckling att överskrida vad vi än så länge fått erfara. Dessa dagar har vi levt i ett oemotsvarat upprorstillstånd med ett lössläppande av en vrede som inte tycks ha något slut. Studenterna har lett detta uppror med en outtömlig passion som har gett upproret en allmän karaktär. From skolor, högskolor och universitet för de ut politiken på gatorna.

Något oerhört positivt är enheten mellan alla förtryckta sektioner i det grekiska samhället. Den följande skriften hölls upp av en albansk migrant vid en studentblockad vid polisens högkvarter i Aten.

”Som en del av den större mobiliseringen med studenterna i spetsen, finns också ett massivt deltagande från andra generationens invandrare och många flyktingar. Flyktingarna kommer till gatorna i små grupper med begränsad organisation, med den spontanitet och den vilja att handla som uttrycker deras situation. Just nu är de den mest militanta sektionen av invandrare som lever i Grekland. Dessa dagar tillhör alla marginaliserade, de exkluderade, människorna med svåra namn och okända berättelser. Dessa dagar tillhör alla dem som dör dagligen i Egeiska havet och i Evrosfloden, till alla dem som mördats vid gränserna eller på centrala gator i Aten. De tillhör romerna i Zephyri, till drogmissbrukarna i Eksarxeia. Dessa dagar tillhör barnen på Mesplogiougatan och de ickeintegrerade studenterna. Tack Alexis, dessa dagar tillhör oss alla.”

Annonser
Det här inlägget postades i Internationell kamp, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s