Uttalande: Solidaritet med italienska arbetare och studenter mot Berlusconis regering

cobas

De senaste veckorna har italienska arbetare och studenter gått ut på gatorna i opposition gentemot den styrande högerkoalitionen, och i synnerhet gentemot de omfattande angreppen på utbildningssystemet. REVOLUTION uttrycker solidaritet med alla de som deltagit.

Sedan april detta år har Italien styrts av en högerkoalition ledd av miljardären Berlusconi, tillsammans med de högerextrema partierna Nationella Alliansen och Lega Nord. Sedan valet har Berlusconi försökt att omvandla det omfattande nederlaget som åsamkades vänstern i den italienska parlamentet till ett omfattande nederlag för Italiens arbetare, sociala rörelser, ungdomar och studenter med en massiv serie av attacker på det statliga utbildningssystemet. Det nya utbildningsförslaget föreslår skrotandet av 200.000 jobb, rasistisk segregering gentemot invandrare och angrepp på undervisningstid.

I september organiserades en landsomfattande endagsstrejk av en miljon arbetare, utlyst av den största sammanslutningen av fackförbund i Italien, Cgil. Därefter, den 17 oktober, utlyste mindre mer radikala fackförbund ytterligare en generalstrejk, vilket resulterade i en demonstration med 300.000 deltagare i Rom. Till demonstrationen anslöt sig  tusentals skol-, högskole- och universitetselever som var upprörda över den föreslagna privatiseringen av universitetsutbildningen, de drastiska nedskärningarna av lärartjänster, kraven på skoluniform och segregeringen av invandrares barn i form av upprättandet av särskilda klasser fär dessa.

Rörelsen organiserades kring den enkla principen ”vi ska inte betala för deras kris”, då Italien Italien står på randen till recession, ställt inför en omfattande finansiell kris. Det är genom att hänvisa till denna kris som Berlusconis regering försöker att legitimera sina angrepp. Hans senaste attack är riktad mot utbildningssystemet – men den har provocerat fram ett massivt motstånd.

Piero Bernocchi, från den radikala fackliga arbetsplatsorganisationen Cobas, sade följande om demonstrationen den 17 oktober: ”Det en bred närvaro från hela utbildningssektorn, med elever från alla nivåer, lärare och utbildningsarbetare, föräldrar, och andra medborgare som motsätter sig förstörelsen av det offentliga utbildningssystemet, angreppen på undervisningstid, skrotandet av 200.000 tjänster, mot återställandet av den anakronistiska  ”Maestra unica” (endast en lärare i grundskolan), mot den vedervärdiga segregeringen som isolerandet av invandrare till separata klassrum innebär, och mot återställandet av 1800-talets skola: en skola, som diskriminerar, hotar och splittrar.

Det nya utbildningsförslaget skulle godtas av senaten den 29 oktober, men omröstningen ställdes in två gånger då studenter försökte storma senatsbyggnaden. Många universitet, skolor, och högskolar har ockuperats och används nu som organisationscentrer för att samordna aktioner med arbetare mot Berlusconis attacker.

Denna organisering har lagt grunden för massiva demonstrationer, däribland en marsch som samlade upp till en miljon protesterande i Rom den 30 oktober. Sex dagar tidigare deltog fackförbunden i en generalstrejk som samlade 10 miljoner arbetare som vägrade arbeta samtidigt under 4 timmar i en aktion som riktades mot angreppen på den offentliga sektorn

Den italienska staten och de högerextrema partierna i den italienska regeringen sitter inte passivt och ser på när rörelsen växer. Polisen har kallats in i ett försök att återta kontrollen av de ockueprade platserna och deras repression har medfört sjukhusbesök för flera protesterande. På demonstrationerna den 30:nde oktober transporterade lastbilar slagskämpar från Nationella Alliansen som angrep demonstranter med slagträn. Rörelsen måste organisera sitt försvar då dessa attacker fortsätter.

Politiskt måste rörelsen gå på offensiven med en obegränsad generalstrejk som besegrar regeringen. Men det bästa sättet för att organisera detta, och för att omvandla kampen till en kamp mot det hela kapitalistiska systemet, är att bilda ett revolutionärt parti i Italien.

Det var förräderiet från den reformistiska vänstern, bl.a. från partiet Rifondazione Kommunista som ju stöttade Prodiregeringen mellan 2005 till 2007, som tillät Berlusconi och Nationella Alliansen att komma tillbaka och bilda regering igen. Arbetare, som tappat tilltron till de partier som hade sålt ut deras intressen, bestraffade dessa i det förra valet.

Nu tvingas arbetare och studenter att betala för den ekonomiska krisen, som har tvingat ned löner och skapat massarbetslöshet samtidigt som priser på mat och drivmedel gått upp och upp. Då de brutala konsekvenserna av recessionen demonstrerar att kapitalismen är ett bankrutt system så innebär den kamp som nu brutit ut i Italien en fantastisk möjlighet för arbetare och ungdomar att organisera motståndet, inte bara för att slå tillbaka mot detta systems konsekvenser, utan för att störta det.

REVOLUTION:s internationella råd
12 november 2008

revo-och-cobas-rostock-2008
Revolution tillsammans med italienska Cobas under protesterna mot G8 i Rostock, juni 2007.

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Arbetarkamp, Internationell kamp, Stöduttalanden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s