England: Nazistdemo blockerades i Leeds!

Här följer en översatt rapport från våra brittiska kamrater, som var med och organiserade vad som blev en stor segern för antifascister i lördags – den 19 oktober 2008.

 

Lördagen den 18 ocktober planerade den nazistiska partiet ”The British Peoples Party” (BPP) att ha en demonstration i Leeds. Deras avsikt var att protestera mot ”rasistisk” svart rapmusik och att dela ut flygblad med krav på ”rättigheter för vita” och på att skivbutikerna ska börja ta in vit makt-musik. Detta var i allafall vad dom hade planerat…när antifacsister fick nys om det förstörde vi festen.

 

Flera hundra anti-fasister dök upp på motdemonstrationen som organiserats av Workers Power, Revolution, Unite Against Fascism, Antifa, SWP, SWSS och en del andra vänsteraktivister. Det var två demonstrationer, en som marsherade från universitetet och en som startade i stadskärnan.

 

Den sistnämnda marcherade upp till Land`s Lane där några av snabbt tvingades in i en fälla som polisen arangerat. En del lyckades bryta sig loss, bl.a. några kamrater från Revolution, och dessa slog senare följe med universitetsdemon.

 

Universitetsdemon som startade sin march kl 10.30 blev sabbt utsatta för en misslyckad avledningsmanöver från polisen. Längre ned längs marschrutten försökte polisen mota in dom i en fälla. Om detta hade lyckats hade det varit fritt fram för BPP att sprida sin smutsiga fascistpropaganda i Land`s Lane. Men vi genomskådade polisens planer och pressade oss igenom poliskedjorna – och upp till toppen av The Lane. Efter det förflyttade vi oss i samlad grupp till platsen där facsisterna hade planerat att dela ut sina flygblad: utanför HMV.

 

Vi lyckades hålla ihop demonstrationen runt en timme, trots polisens sedvanliga övervåld. En ung kamrat blev slagen så hårt med en batong i ögat att denne blev tvungen att föras till sjukhus.

 

Just när saker och ting såg ut att lugna ner sig en aning kom ett polisbefäll fram till oss och bad om ett par minuter av vår tid för att sedan klargöra hur man gör om man önskar att jobba som polis. Detta var såklart bara ett avledningsmanöver för att distrahera oss samtidigt som dom kom bakifrån och ryckte bort oss en och en med våld.

 

Till sist lyckades dom efter en del tumult att forsla ned oss till Land`s Lane. I motsats till deras ursprungsplaner var polisen dock tvugna att blockera den nedre och övre delen av gatan – vilket även blockerade BPP medlemmar från att passera.

 

Alla affärer blev tvugna att stänga igen och vi hade då varit där från elva till halv ett.

Men vart var fascisterna? Skulle det bli en total seger? Skulle dom inte ens våga visa sina fula trynen? Vi fortsatte skandera slagord som ”Fascist scum, off our streets!”, “Whose sreets? Our street!” osv.

 

Hela tiden undrade vi om facsicterna skuller dyka upp. Och visst gjorde dom det, klockan två dök BPP upp, två timmar försenade.

 

Dom kom instängda i ett avspärrat område – samanlagt var dom 15 stycken – och började sin demonstration inför helt folktomma gator! Det var inte en enda vanlig människa på gatan, bara två grupper: å ena sidan antifascister på ena sidan, samt horden av poliser. Facsisterna hade ingen att dela ut sina flygblad till och inga svarta svarta bröder eller systrar att förolämpa.

 

Så där var dom, en handful nynasizter, med polisen vid sin sida som försvarade deras ”rätt ” att demonstrera – och en tom shoppinggata samt 300 antifascister som sällskap.

 

Vi stod starka tillsammans och överöste fascisterna med slagord som: ”There are many, many more of us than you! There are many, many more of us than you!” och “What shall we do with the BPP, What shall we do with the BPP, What shall we do with the BPP, Early in the Morning? String them up like Mussolini, String them up like Mussolini, String them up like Mussolini, Early in the Morning!”

 

Efter en time eskorterades de därifrån av polisen med svansen mellan benen!

 

Om vi inte hade varit där och om vi inte hade tryckt oss igenom poliskedjorna och ockuperat gatan hade BPP kunnat ha sin flygbladsutdelning och, vem vet, kanske vunnit stöd, eller bara kastat rasistiska glåpord gentemot svarta och asiater på gatorna.

 

Nu när den ekonomiska krisen blir djupare, och massarbetslösheten växer fram på den brittiska horisonten, så kan vi räkna med att kapitalisterna kommer att leta efter syndabockar: Muslimer, invandrare och etniska minoriteter kommer alla att skuldbeläggas för systemets kris. Historien säger oss att det är i tider som dessa som fascismen kan växa till ett verkligt hot. Det är därför vi måste för att stoppa krafter som BPP. Det var därför vi agerade igår.

 

Samtidigt så är BPP på ett annat plan inte det avgörande hotet. De utgör en liten nynazistisk sekt med liten möjligheten att få något masstöd. Vi var helt rätt ute som förnekade BPP rätten till en plattform i deras första försök att krypa ut ur deras håla in på den offentliga politiska scenen. Men det stora hotet är de ”snälla” nazisterna: British National Party. De kommer sannolikt att återvända till gatorna när krisen blir djupare, och vi måste agera mot dem som vi agerade mot BPP och driva bort dom från gatorna med kraft.

 

Gårdagens demonstration visar att antifascister kan vinna striden. Men det är bara början.

 

Röster från demonstrationen

REBECCA: Jag var en av de personer som släpades bort av polis ganska snabbt, och spenderade därför största delen av tiden i deras förvar. Vi fick veta att vi skulle arresteras om vi försökte lämna platsen vi stod på, men vi fortsatte att hålla liv i vår del av demonstrationen genom att hålla igång med slagord och genom att hålla tal för den växande skara av människor som samlades.

 

Jag talade om hur ökande priser, arbetslöshet och bankernas övertaganden av bostäder kommer att skyllas på invandrare, och om de systematiska trakasserierna och kriminaliseringen av svarta ungdomar. Och om hur Labourpartiet och mediabaronerna sprider dessa lögner, lögner som fascisterna använder sig av för att växa sig starkare. Vi måste utmana fascister på gatorna och vi måste utmana dem och även ”mainstream”-partierna (som Labour) politiskt genom att bygga ett nytt arbetarparti.

 

Hundratals människor stannade till för att bevittna och delta i protesten och varenda en jag pratade tyckte att det vi gjorde var bra och gav mig deras kontaktuppgifter för att kunna få information nästa gång vi behöver sätta ned foten. En del personer anslöt sig spontant till demonstrationen och andra, som inte kunde komma igenom polisens avspärrning, deltog med slagord och buade ut polisen. De bistod också i att trycka tillbaka polisen när dessa försökte angripa huvuddemonstrationen.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s