Stockholm: 500 slöt upp mot borgarnas bostadspolitik

I lördags demonstrerade omkring 500 mot borgarnas bostadspolitik – som består i en omfattande offensiv gentemot hyresrättssystemet och hyresgästerna. Merparten av de samlade var just hyresgäster, aktiva i eller mobiliserade av nätverket Rädda Hyresrätten som anordnade demonstrationen.

Omkring ett 40-tal olika organisationer, bl.a. många lokala hyresgästföreningar, fackföreningar och nätverk (såsom Septemberalliansen och Gemensam Välfärd) stödde nätverkets demonstration. En stor del av Stockholms vänsterorganisationer fanns också representerade, men det var tydligt att de som ingår i den officiella oppositionen,  Vänsterpartiet och Socialdemokratin, inte gjort något för att mobilisera sina medlemmar.

Efter att ett flertal talare kritiserat borgarnas bostadspolitik marscherade demonstranterna ett varv runt söder innan man åter samlades på Medborgarplatsen, där allt börjat. Stämningen var god. ”Yalla yalla bostad åt alla”, ”Hyresrätt – allas rätt – sälja ut ett jävla sätt” och ”När marknaden får styra blir hyrorna för dyra” var några av de slagord som ekade mellan husväggarna på Götgatan, Hornsgatan och Swedenborgsgatan.

Nazistattack
En grupp nazister, hemmahörandes i ”Svenska Motståndsrörelsen”, tog tillfället i akt och gick till feg attack mot kvarvarande musiker och kamrater på Medborgarplatsen då demonstrationen var långt därifrån. En person misshandlades innan polisen körde bort nassarna. Återigen har vi fått ett exempel på när nazister helt öppet ställer sig på borgarnas sida. Deltagarna i demonstrationen, vanliga arbetare och hyresgäster, reagerade med avsky på attacken och nickade instämmande när en talare poängterade att nazisterna uppenbarligen föredrar bostadsrätter.

Borgarnas bostadspolitik
Innebörden av borgarnas bostadspolitik är tydlig. Den s.k.. Kochutredningens innehåll, som kommer att konkretiseras i borgerliga riksdagsförslag i höst, går ut på att marknadsanpassa hyror, att slå undan grunden på de kommunala bostadsbolagen, och att fortsätta processen med omvandlingar av hyresrätter till bostadsrätter. Det sistnämnda har nu stoppats, men bara tillfälligt. Så fort finanskrisen stabiliserats och banksystemen fungerar normalt vill borgarna snabbt återuppta processen. Marknadsanpassningen av hyror ska ske på så vis att hyrorna ska ligga i nivå med bostadsrättspriserna i samma område, vilket skulle betyda ökad segregation i praktiken ”utvisning” till förorten för arbetare och vanliga människor som fortfarande bor i hyresrätter i centralare delar av staden. De kommunala bostadsbolagen ska i sin tur inte längre få ägna sig åt några sociala investeringar (såsom att bygga lekplatser), då detta anses vara till de privata hyresvärdarnas nackdel i konkurrensen. Genom omvandlingar, hyreshöjningar på flera tusen kronor i månaden och konkurrensutsättning vill borgarna montera ned det som återstår av hyresrättssystemet.

Ungdomar drabbas hårt
Arbetarungdomar drabbas i särskilt hög utsträckning av borgarnas angrepp på hyresrätterna. I Stockholm saknar hälften av alla mellan 20-27 års ålder egen bostad. Samtidigt är hyrorna de högsta i landet, och produktionen av hyresrätter växer inte alls i samma takt som bostadsköerna. 225 000 står nu i bostadskö. Detta kan jämföras med att det förra året byggdes mindre än 3 000 hyresrätter. Denna löjligt låga siffra är delvis konsekvens av att borgarna tagit bort alla subventioner för byggandet av hyresrätter.

Många ungdomar hänvisas därför till andrahandsmarknaden, där priserna är oftast är hutlösa. Av de ungdomar som har arbete utnyttjas många genom tillfälliga och osäkra anställningar. Det innebär att väldigt många saknar en regelbunden fast inkomst, vilket gör det näst intill omöjligt att få ett förstahandskontrakt. För att inte tala om ett större lån på banken. Samtidigt blir det allt svårare på bostadsrättsmarknaden. I Stockholm rapporterar mäklare att bara hälften av de oftast svindyra bostäderna säljs. Den borgerliga bostadspolitiken antisociala och arbetarfientliga karaktär är helt uppenbar.

Slå tillbaka
Hyresrättssystemet borde byggas ut, och göras till en överkomlig rättighet för alla arbetare och ungdomar. De kommunala bostadsbolagen, allmännyttan, borde expandera och ge möjligheter åt alla som behöver en bra och billig bostad. Bostadsområdena borde skötas av hyresgästerna själva – genom demokratiska kommittéer. För socialister är det en grundläggande uppfattning att arbetarmakt borde gälla såväl i produktionen som i bostadsområderna.

Inget av detta kommer att kunna åstadkommas utan en mer omfattande kamp mot högern. Hyresgäströrelsen borde till att börja med samordna sina aktioner och slå tillbaka med direkt aktion – betalningsstrejker och massprotester. Arbetarrörelsens massorganisationer, såsom fackföreningarna, borde ta sitt ansvar och ge sig in i kampen på allvar. Krav borde ställas på arbetarrörelsens nuvarande ledning att agera, men framförallt måste hyresgäströrelsen radikaliseras och förmås att agera på ett självsätndigt sätt även då dessa ledare sviker kampen. Det går inte att vänta tills nästa val med att försvara allmännyttan, den striden måste tas nu.

Revolution har deltagit i mobiliseringen genom att dela ut flygblad och sätta upp affischer, och kommer även framöver att bistå nätverk som Rädda Hyresrätten med praktiskt stöd.

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s