Nedskärningarna i Stockholm: ”Ren slakt på ungdomarnas resurser”

De kapitalistiska politikernas nedskärningar i Stockholm har drabbat ungdomar hårdare än någon annan grupp. Som vi skrev i senaste numret av REVOLUTION har ungas inkomster i Stockholm minskat med 11 procent sedan år 2000 samtidigt som fattigdomen bland unga fördubblats. 

Informationen hämtade vi från borgarblaskan Dagens Nyheter. Samma tidning konstaterar i gårdagens upplaga att satsningar på ungdomar minskat kraftigt.

De senaste 25 åren handlar det om en halvering av satsningarna. De årliga bidragen till varje enskild tonåring har minskat med 5 600 kr (1981) till ynkliga 1 700 kr (2007). Anslagen till ungdomsgårdsverksamhet har sedan 1981 minskat med 57 procent. Forskningsledaren på Stockholms stads kultur- och idrottsförvaltning, Ulf Blomdahl, säger att det handlat om en ”ren slakt på ungdomarnas resurser”. Ivar Forstadius, som arbetar vid Fryshuset, säger apropå politikernas nedskärningar: ”Det handlar om unga människors framtid. Det finns en nonchalans kring de här frågorna som är väldigt upprörande”.

I dagens DN har man följt upp de redovisade forskningsresultaten med en artikel om hur politikerna ställer sig till detta. Socialdemokraten och oppositionsborgarrådet Roger Mogert erkänner det egna partiets delansvar för de angrepp som i synnerhet drabbat arbetarungdomar: ”Vi socialdemokrater har all anledning att vara självkritiska”. Men han säger inget om hur trenden ska vändas, bara att socialdemokraternas målsättning är att ”det ska finnas en träffpunkt för unga i varje stadsdel”. I samma artikel tvingas Mogert erkänna att partiet inte lyckades öka resurserna till ungdomarna under förra mandatperioden: ”Vi nådde inte ända fram”.

Medan Mogert ger uttryck för det dåliga samvete som stundom erkänner det svek som socialdemokratins högerpolitik inneburit mot ungdomar, ägnar sig den andra sidan åt världsfrånvänt floskelmakeri. Madeleine Sjöstedt, folkpartist, tar till ett väl beprövat knep. Nedskärningar är helt enkelt inte nedskärningar: ”Det handlar inte i första hand om besparingar” hävdar hon. ”Vi har anpassat verksamheten efter ungdomars önskemål. Det finns inget skäl att tro att det är fritidsgårdar som står högst upp på ungdomarnas prioriteringslistor just nu”. Informationen från Ulf Blomdahls forskning, som konstaterar att just ungdomsgårdar faktiskt står högst upp på topplistan, viftar hon bort: ”Ungdomar har många önskemål”.

Vi kan inte lita på att kapitalistiska politiker ska ta arbetarungdomars intressen på allvar.

REVOLUTION kämpar för att förena motståndet mot borgarnas system – arbetarklassen kan och måste sätta stopp för välfärdsslakten – som fortsätter idag med högerpolitikerna vid makten. Inom detta motstånd kämpar vi för att de resurser som krävs för att vi ska få en fungerande och meningsfull vardag frigörs – genom hårdbeskattning av de rikas förmögenheter och genom att ta över deras banker och företag och ställa dessa under arbetarklassens demokratiska maktutövning.   

Gunnar Westin

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s