DN gullar med nazister.

Söndagen 28 september attackerade nazister medlemmar i Rättvisepartiet socialisterna (RS) i Göteborg. Detta var inte bara ytterligare ett exempel på det allvarliga hot som nazisterna, och framför allt den mest våldsamma nazistgruppen – Svenska motståndsrörelsen – utgör. Händelsen gav dessutom media ännu ett tillfälle att visa att de minsann inte tänker använda onödigt hårda ord mot nazistiska våldsverkare.

Göteborgsposten hade visserligen en hyfsad artikel, där det korrekt påpekades att Svenska motståndrörelsen är en nazistisk organisation, och att de misshandlade socialisterna. En talesman för RS fick rent av komma till tals, och påpeka att det förmodligen rörde sig om en hämndaktion för att RS deltog i en blockad som körde iväg nazisterna från Brunnsparken för några veckor sedan.

Notisen i Metro var betydligt mindre informativ däremot. Organisationerna nämndes visserligen vid namn, men tidningen vägrade som vanligt att kalla nazisterna för nazister, eller så noga reda ut vad som hände. Sämst var DN, som verkade anstränga sig för att sätta en ny standard i journalistisk uselhet. Inga organisationer namngavs, och nazisterna kallades nu helt enkelt för ”högeraktivister”, som förstås inte misshandlade eller överföll någon – istället ”rök” de ”ihop” med ”vänsterfolk”. DN verkade för dagen fast beslutna att inte kränka några nazisters känslor genom att kalla något vid sitt rätt namn.

Nazister som våldsamt attackerar sina politiska motståndare eller högerfolk som på något sätt hamnar i bråk med vänsterfolk, det går väl på ett ut, tyckte DN:s skribenter, och tänkte förmodligen att de förmodade vänsterungdomar som krossade några rutor hos SE-banken i Malmö nyligen är mycket mera upprörande.

Kanske tyckte redaktionen att det inte var så farligt om några socialister fick spö. När det är snuten som slår vänsteraktivister brukar de ju inte bli så upprörda, så varför vara kräsen i onödan? Eller har de gjort det till en princip att inte riskera att någon nazist känner sig illa behandlad? Jag vill naturligtvis inte vara oresonlig – de kan ju helt enkelt vara helt inkompetenta eller rent av dumma i huvudet. Fast betydligt högre lön än oss hårt arbetande brevbärare får de i alla fall, så mycket är säkert.  

Jens-Hugo

Det här inlägget postades i Antifascism, Krönika, Propagandakriget. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s