Arbetarna förväntas stå för notan när kapitalismen krisar!

”Skattebetalarnas pengar får rädda kapitalismen” – så lyder en rubrik på DN:s ekonomisidor 26 september. Och det stämmer – amerikanska staten känner sig tvingad att gå in med 700 miljarder dollar för att rädda finanssystemet. För att sätta dessa enorma summor i perspektiv, så motsvarar det mer än 100 dollar per person i hela världen – mer pengar än en majoritet av jordens befolkning äger.

Detta innebär ännu en gång att när kapitalismen krisar så får staten ta skattebetalarnas pengar och rädda de rikas system. Naturligtvis går inte vinsterna till dessa skattebetalare, dem behåller kapitalisterna själva. Således finns det absurt mycket pengar i miljardärernas och storföretagens fickor och kassakistor. Det är uppenbart vem som tjänar på detta system: de rika. Och så kommer det att fortsätta – så länge vi tillåter det.

Dagens rubriker handlade om USA, men samma sak kommer att hända i andra länder, om det inte redan har hänt. Varje arbetare, varje progressiv människa, för att inte tala om varje socialist måste nu fråga sig: är det rimligt att det ännu en gång är vi som får betala kapitalismens kris? Svaret är naturligtvis: Nej! Överklassen tog vinsterna, låt dem betala förlusterna! Varje fackföreningsmedlem, alla som stöder ett parti som säger sig företräda arbetarnas intressen måste nu kräva av sina företrädare: visa att det är oss ni företräder! Inte en krona av krisens kostnader ska betalas genom nedläggning av skolor eller akutmottagningar, inte ett öre ska tas ut arbetarklassens fickor!

Resurser finns mer än nog hos de direktörer, spekulanter och aktieägare som har skapat detta finanskaos, och som tjänade på det så länge det varade. Borgarna kommer att skrika högljutt om att vi förespråkar stöld. Nej – vi kräver bara att vi inte än en gång ska bli bestulna! Men absolut, därifrån kan vi sedan gå vidare och kräva tillbaka det som tidigare stulits från oss. Och för att hindra att denna absurda kris upprepas ännu en gång måste vi ta steget ut och avskaffa deras irrationella system, kapitalismen. Det handlar om ren självbevarelsedrift från arbetarklassens sida.

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s