Bolivia: Borgarna går på offensiven – låt det bli för sista gången!

Fascistiska ungdomar från Union Juvenil Cruceñista

Det kokar i Bolivia och högerns våld intensifieras. Den bolivianska borgarklassen kan inte leva med att se sina resurser och makt tas ifrån dem. Blotta tanken på reformer som gynnar de fattiga på bekostnad av deras eget överflöd skrämmer livet ur dem och tänder deras kontrarevolutionära flamma. I Bolivia finns det en liknelse; man säger att överklassen inte vill skiljas från nappflaskan. De är så vana vid sina snuskiga privelegier att de likt förvuxna bebisar, krampaktigt och desperat, vägrar släppa dem.

Ända sedan Evo Morales från Movimiento Al Socialismo (Rörelsen mot Socialism, MAS) tillträdde som president 2005, med massivt stöd från arbetare och bönder, har jordägarna, bankägarna, fabriksägarna, mediaeliten och alla dessas politiska företrädare, främst i form av partiet PODEMOS och de så kallade medborgarkommittéerna, tjatat och tjatat om hur fruktansvärt odemokratiska MAS och Morales är. De har gjort allt för att sätta käppar i hjulet för Morales reformarbete och krävt att en ny omröstning om MAS och Morales legitimitet ska hållas. Den 10 augusti hölls så denna omröstning och MAS fick ett väljarstöd på 67 procent, förmodligen större än någonsin i boliviansk historia. Naturligtvis har högern inte accepterat detta utan snarare intensifierat sin kamp. När den parlamentariska demokratin plötsligt inte går borgarnas intressen tar de till andra medel. En uppmärksammad händelse är vad som skedde på Plaza 24 de Septiembre i Santa Cruz den 29 augusti. Anhängare av MAS hade samlats för att fredligt fira jordskredssegern, varpå de blev attackerade och brutalt misshandlade av medlemmar ur Unión Juvenil Cruceñista (Crucenistiska Ungdomsförbundet, UJC). Sedan dess har liknande händelser tagit vid i hela ”Media Luna” – landets östra halvmåne, rik på naturresurser kontrollerade av jordägare och kapitalister. Beväpnade gäng har inte bara attackerat fackliga aktivister och anhängare av MAS, utan också mörkhyade människor varsomhelst, som begår det hemska brottet att ha samma hudfärg som den reformvänlige presidenten. Den 11 september blev över tio obeväpnade jordbruksarbetare ihjälskutna av högeraktivister i staden Cobija i provinsen Pando i norra Media Luna. När Morales fick reda på händelsen begärde han arrestering av Pandos högerprefekt Leopoldo Fernández, som är djupt insyltad i högermilisernas aktiviteter.

Men UJC och liknande grupper har inte enbart attackerat meningsmotståndare av kött och blod utan även förstört och tagit över byggnader kontrollerade av MAS. Den 9 september bröt de sig in i och vandaliserade det Nationella Institutet för Jordreformer (INRA). Även mediaredaktioner kritiska till högern har utsatts för attacker och stängts ner. Detta scenario har utspelat sig i olika städer över hela Media Luna. Fackliga aktivisters hem, byggnader tillhörande ursprungsrörelsen och till och med utländska NGO:s har även dem utsatts för attentat under den nya våldsvågen. Högermiliserna har också försökt ta kontroll över gasfält och gasledningar.

Självklart finns det personer inom den bolivianska högern som förvisso föraktar de fattigas resning, men som tycker att krossandet av den nu börjar gå lite för väl brutalt till, och vill distansera sig till våldet. Dessa personer lever i en skyddad bubbla och har inte fattat någonting. De rasistiska högermiliserna, som mestadels består ljushyade ungdomar och unga vuxna, inte sällan välburna studenter, lyder nämligen under borgarnas så kallade medborgarkommittéer, Comités Civicos. UJC i Santa Cruz, och dess motsvarigheter runtom i Media Luna, är således inget annat än den ”fina” högerns muskler på gatan. Vad vi ser är inte en självständig fascistisk ungdomsrörelse. Vad vi ser är borgarnas revansch. För att citera Benjamin Dangl på upsidedownworld.org: ”If PODEMOS and the Comité Cívico Pro-Santa Cruz are the mouths and faces of the Santa Cruz business elite and autonomy movement, the youth organization, Unión Juvenil Crucenista, is the group’s brass knuckles.

Nelson Valdez, ledaren för medborgarkommittén i den mycket gasrika provinsen Tarija, har öppet börjat prata om att medborgarkommittéerna är redo för inbördeskrig. Och redan har Brasiliens utrikesminister sagt att ifall Morales regering inte kan garantera tillförsel av boliviansk gas, så måste den brasilianska regeringen överväga förhandlingar med högerledarna istället.

Högerprefekterna i Media Luna
och ledarna för medborgarkommittéerna, som tillsammans utgör Consejo Nacional Democrático (Nationella Demokratiska Rådet, CONALDE), har alltså funnit ett sätt att bit för bit genomföra en kontrarevolution. USA:s ambassadör Philip Goldberg höll från och med den 25 augusti fram till dess att han av Morales blev utvisad, en serie möten med CONALDE. Där diskuterade han förmodligen bland annat nordamerikanska företagares framtida samarbete med jordägarna och kapitalisterna i Media Luna, när dessa återtagit full kontroll över gas- och oljeresurserna. De har en gång för alla upptäckt att de inte kan rösta bort Morales. Nu återstår antingen att med våld ersätta MAS med sina egna gamla politiker, eller att genom ett inbördeskrig dela landet, utropa sig själva till härskare över Media Luna och därigenom sätta stopp för MAS försök till jordreformer och annat ”otrevligt”. Ifall högern lyckas dela landet och utropa landets östra delar till en egen stat, skulle det lämna hundratusentals människor i ett mycket utsatt läge. Långt ifrån alla som bor i Media Luna är ju rika och stödet till MAS och radikala reformer är massivt bland de fattiga även här. Dessa människor skulle skäras av från sina kämpande kamrater i landets västra delar och lämnas värnlösa till borgarna och de rasistiska högermiliserna. Därtill skulle den nya staten ta de bördigaste jordarna och nästan all gas och olja med sig, och lämna den fattiga majoriteten i landets västra delar till sitt öde.

Trots detta är MAS strategi fortfarande att ha dialog med CONALDE. Man har förbjudit sina gräsrötter att beväpna sig och är inte intresserad av att försöka upplösa högermiliserna. Man säger att man inte tänker låta sig provoceras. Det är ju dock inte frågan om någon ofarlig provokation. Medan MAS hopplöst fortsätter försöka föra dialog mobiliserar högern tacksamt i kulisserna. MAS borde ta chansen att utnyttja de resurser som deras regeringsposition innebär. Deras mandat för social förändring är enormt. Alternativet till att ta striden med högern är inte ett fredligt tillstånd. Alternativet till att agera nu är högerns hänsynslösa återställande av sina förlorade positioner. En fullföljd kontrarevolution skulle följas av omfattande demoralisering och hopplöshet. Ett krossande av kontrarevolutionen skulle ge nytt hopp.

Oavsett hur MAS ledning agerar finns det många som tagit upp striden. I Plan 3000, en av de fattigaste delarna av Santa Cruz, lyckades man besegra och jaga bort UJC! Det är dags för alla som blivit attackerade att följa exemplet från Plan 3000 – även i större skala! Det är dags för bondeorganisationerna, medlemmarna i de olika fackföreningarna, gräsrötterna i MAS och den radikala ursprungsrörelsen, de radikala studenterna, att inte ta efter Morales fruktlösa taktik. Att avsäga sig rätten att slåss för det man har rätt till, kommer leda till ett nederlag betydligt hemskare än vilken strid med högern som helst. Att vänligt vädja till jordägarna och kapitalisterna att dela med sig av sitt överflöd vore förstås det idealiska men är tyvärr i nuläget endast en skrivbordskonstruktion. Det fattar de flesta bolivianska arbetare och jordlösa bönder. Låt Plan 3000 och liknande områden i hela Media Luna bli nya El Alton! Den bolivianska högern har kastat sten i glashus för sista gången!

Gruvarbetare med dynamit under en demonstration

Juan

Videos:

UJC attackerar invånare i Santa Cruz

UJC:s attacker mot jordbruksarbetare i Beni

Invånare i Plan 3000 organiserar självförsvar mot UJC

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Antirasism, Arbetarkamp, Bolivia, Internationell kamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s