Stoppa Israels terror mot palestinierna!

Israels förtryck mot palestinierna fortsätter i oförminskad skala samtidigt som Västvärldens medier fortsätter att blunda. Dagliga militära räder in på palestinska områden, beskjutningar av civila, mord på journalister som vågar dokumentera ockupationsmaktens terror och kollektiv bestraffning. Listan på vad som utmärker den israeliska statens behandling av palestinierna kan göras lång.

Samtidigt som de israeliska ledarna, tillsammans med anhängarna i Vita Huset och den övervägande delen av det borgerliga etablissemanget, inklusive socialdemokrater som Mona Sahlin i Sverige, försöker ge sken av att den israeliska ledningen vill ha en ”rättvis tvåstatslösning” fortsätter Israel att undergräva även denna ohållbara skrivbordskonstruktion: för tillfället pågår bygget av 2600 nya bostäder i bosättningar på Västbanken, enligt en rapport från den israeliska organisationen ”Peace Now”. Organisationen, som till stöd för sina slutsatser använder sig av flygfoton och fältbesök, säger att åtminstone hälften av de nya byggnaderna uppförs på områden som innebär att den mur som israelerna bygger måste dras om till förmån för ännu mera stöld av mark. Expansionen av den israeliska staten fortsätter alltså. I några fall närmar sig byggandet gränsen till de palestinska städerna Ramallah och Betlehem. Utökandet av bosättningarna, som utgör en strategisk del av Israels pågående etniska rensning, har ökat från 240 nya bostäder under perioden januari – maj 2007, till 433 bostäder för samma period detta år. Det uppenbara målet med byggandet är, som Peace Now meddelar, att upprätta ett starkare band mellan de större samlingarna av bosättningarna och de som är mer isolerade och ligger längre in i det som återstår av det som idag erkänns som Palestina.

Detta är ett recept för att i slutändan omöjliggöra alla eftergifter åt palestinierna. Det vittnar om den israeliska bosättarstatens kolonistiska natur. Rättvisa för palestinierna kan bara uppnås om denna stat raseras i grunden och ersätts med en gemensam stat där palestinier och israeler kan leva tillsammans, utan privilegier för någon av folkgrupperna eller i religiöst avseende. En sådan kamp måste basera sig på den gemensamma klasskampen från arbetare i både Israel och Palestina, samt i Mellanöstern. Det är den enda fungerande lösningen, även om den kan tyckas avlägsen i dagsläget.

Ett ljus i sammanhanget var det genombrytande av den israeliska blockaden mot Gaza som internationella aktivister genomförde i slutet av augusti. Efter att ha samlat in pengar och förnödenheter genom presentationer i moskéer och synagoger, och bland vänner och bekanta, så begav sig  42 aktivister i två små båtar, SS Free Gaza och SS Liberty, och seglade 350 km från Cyperns kust till Gaza. Trots att de fick sin radiotrafik störd lyckades de nå kusten och undsätta Gazaborna. Hundratals välkomnade dem när de anlände med starka känslor, tårar och hurrarop. Samtidigt sände besättningen ut ett meddelande till hela världen: ”Världen har inte glömt folket i detta land. Idag är vi alla från Gaza.” Ett mycket bra exempel på den internationella solidaritet som måste uppbådas, fast i mycket större skala, för att på allvar slå mot USA:s vakthund i Mellanöstern.

Gunnar

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Internationell kamp, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s