Redaktionen har ordet (Revolution nr3/2008)

Kriget mellan Georgien och Ryssland i början av augusti bör tjäna som en varning för arbetarklassen. Det vittnar om de tilltagande motsättningarna mellan de imperialistiska makterna.

USA och deras allierade i EU har uttryckt förståelse för Georgiens barbariska bombangrepp på den sydossetiska huvudstaden Tskhinvali, som dödade 2000 människor, samtidigt som Rysslands militära invasion, med bombningar av den georgiska byn Gori, fördömts. Ryssland, som samtidigt bedriver en kampanj som angränsar till folkmord mot det tjetjenska folket, motiveras helt uppenbart av USA:s försök att militärt inringa den gamla stormakten med militärbaser i flera angränsande länder. Bakom kriget finns starka intressen: frågan handlar om vem som ska kontrollera det strategiskt viktiga Kaukasusområdet och dess olje- och gasresurser. De växande motsättningarna ger avtryck även här: de svenska borgarna höjer nu sina röster för att rusta upp sin militära kapacitet.

Samtidigt står världen inför en omfattande ekonomisk kris skapad av kapitalismen. Det råder inte någon tvekan om vilken klass som kommer att få betala notan om borgarna får som de vill. Sällan har så många arbetare befunnit sig i en sådan utsatt situation inför de kommande slagen. I Sverige befinner sig nu en halv miljon utanför A-kassan. Vilkoren för arbetslösa och sjukskrivna har dessutom försämrats av den arbetarfientliga Moderatregeringen.

Ungdomar är den grupp som kommer att drabbas allra hårdast. I Stockholm, där högervridningen gått längre än på många andra håll i landet, har ungas inkomster minskat med 11 procent på 2000-talet. Det beror bara delvis på att fler väljer att studera. Arbetslösheten är den avgörande faktorn. Fattigdomen bland unga mellan 20 – och 29 års ålder har fördubblats de senaste åren och hälften av alla mellan 16 – 29 års ålder är idag beroende av ekonomiskt stöd från familjen. På ”arbetsmarknaden” tvingas de flesta av oss till osäkra och dåligt betalda anställningar och utnyttjas hutlöst av cheferna. Den kris som nu står för dörren, som enligt många bedömmare kan vara i klass med den som bröt ut i början på 1990-talet (då hundratusentals blev arbetslösa), kommer att förvärra vår situation avsevärt.

Om vi inte gör något åt saken vill säga! Kapitalismens kris är inte orsakad av arbetarklassen. Det är kapitalisternas system som krisar – och de rika borde vara de första att betala! Men är det något vi måste lära av historien så är det att arbetarklassen inte får något gratis. Vi får bara det vi kämpar framgångsrikt för. Därför är det hög tid att organisera motståndet mot borgarna och deras kapitalistiska system. Det är vad vi i REVOLUTION kommer att göra nu när hösten sparkar igång. Vi deltar därför i mobiliseringen mot regeringens arbetarfientliga politik, mot nedskärningarna och privatiseringarna. Vi kämpar tillsammans mot kapitalism, kvinnoförtryck, rasism och homofobi – och för en socialistisk revolution som lägger grunden för ett samhälle där arbetarklassen styr demokratiskt över produktionen och om vår gemensamma framtid. Vi behöver dig med i den kampen.

I det här numret ägnar vi mycket uppmärksamhet åt internationalism. Vår klass har inget att tjäna på uppslittringen av oss i olika nationer – men allt att vinna på att förenas i gemensam kamp över gränserna. Att kämpa verklig internationalism får förnyad aktualitet i samband med det europeiska sociala forumet i Malmö 17-21 september, på vilket arbetare och aktivister från hela Europa väntas delta. Där kommer vi att kämpa för att stärka det internationella motståndet. I det här numret berättar vi därför om den historiska kampen för att bilda revolutionära internationella arbetarpartier (internationaler), och även om REVOLUTION:s arbete i olika länder, för att ge exempel på vad internationalism kan innebära.

Vi skriver också om FRA, om den polisrepression som demonstranter utsattes för på en Palestina-demonstration i maj, och om hur det är att vara ung och fackligt aktiv. Vi recenserar och tipsar om böcker om kvinnoförtryck och sågar skolminister Jan Björklund. Vi hoppas i vanlig ordning att innehållet ska finna sina läsare och inspirera till kamp!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s