Jan Björklund – major, skolminister och lögnare

Sveriges Radio offentliggjorde i förra veckan en granskning av skolminister Jan Björklund och Folkpartiets hetskampanj mot det svenska utbildningssystemet, med stor debatt som följd. Jan Björklund har länge påstått att den svenska skolan har världens största ordningsproblem. Bokstavligt talat. Han har också sagt att svenska elever får sämre och sämre kunskaper i en rad ämnen och att det beror på den svenska ”flumskolan”. Men hur ligger det till med den saken? Och vad har Björklund för motiv med sina uttalanden?

Sveriges Radio har granskat vilka belägg det finns för Björklunds uttalanden och kommer fram till att några sådana finns inte. Björklund har alltså ljugit rakt av. Svenska utbildningsresultat ligger högt på den internationella skalan. Även hans lösningar ifrågasätts och dementeras av pedagogiska forskare och yrkesmän. Piskan skapar inte en bättre studiemiljö. Snarare behöver skolan skickligare pedagoger, mer personaltäthet och större kamratstödjande insatser, naturligtvis kombinerat med förändringar på politisk nivå och samhället i stort. Men då ska vi komma ihåg att det inte i första hand är en bättre studiemiljö eller välmående elever som den borgerliga skolpolitiken eftersträvar. I första hand eftersträvar den istället mätbara resultat i förhållande till de andra imperialistiska länderna. Det är det gamla högerspöket ”nationell konkurrens” applicerat på skolan. Så är jag förvånad över att Jan Björklund ljuger eller har fel? Nej, naturligtvis inte. Bara det att han är partiledare för Folkpartiet gör honom hos mig, som klassmedveten arbetare, på förhand brännmärkt som lögnare.

Jan Björklund själv var förstås en mönsterelev. Sista året i grundskolan var han ordförande för elevstyrelsen. Därefter kom gymnasiet där han gick en treårig samhällsvetenskaplig utbildning och var aktiv i elevstyrelsen. Efter skolan kom lumpen och man får anta att det var här han odlade sin förkärlek för militär disciplin – en kärlek så stark att han skulle komma att vilja sprida den till samhällets alla områden. Efter värnplikten började han så en lysande karriär inom det militära: Löjtnant 1986 och chef för beredskapsplutonen, examen från Krigshögskolan och kapten 1988, major 1993. Med sin strålande förmåga att lyda överordnande och bossa över underordnande (det är väl det som utmärker en god soldat?) klättrade han stadigt uppåt i den militära karriärstrappan till dess att hans politiska mission att förpesta livet för arbetare och elever blev ett heltidsyrke, vilket det blev 1994. Denna mission hade dock startat långt tidigare. 1976 gick Jan med i Folkpartiets ungdomsförbund (det vi idag känner som LUF). 1985 blev han vice ordförande och valdes två år senare in i moderpartiets partistyrelse. 1991 blev han ledamot av skolstyrelsen och nu kunde han på allvar börja fila på planerna att förvandla den svenska skolan till en militär institution där eleverna fungerar som statistiksprutande robotar. Idag är han otroligt nog skolminister och har börjat göra verklighet av sin vision. Från och med i höst ska ungar få betygsliknande dokument redan första skolåret. Trots all sans och vett, trots alla pedagogiska experter som menar att han är helt fel ute, fortsätter Major Björklund att med alla medel, även lögnens, arbeta för sin förvridna vision om Ordning och Reda.

Juan

Läs SR:s granskning och lyssna på programserien ”Kris i skolan?” HÄR

Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Krönika, Skola. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jan Björklund – major, skolminister och lögnare

  1. Marie-Louise Jarl Steffenburg skriver:

    Björklund ger fördumningsideologin a’la USA ett ansikte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s