Asyl – Endast om du kan försörja dig och din familj!

Moderaterna skriver en debattartikel i DN den 26/8 att alla asylsökande ska inriktas på att bli självförsörjande redan vid ankomst till Sverige.

Regeringsförslaget förespråkar
att den som kommer till Sverige först i en familj ska ha försörjningsansvar för resten av familjen när de söker anhörigasyl, oavsett omständigheter. Familjen beviljas inte asyl om den i familjen som redan bor i Sverige inte har bevis på att han kan försörja resten av familjen till 100 %.

Alla nyanlända asylsökande ska när de läser SFI (svenska för invandrare) ha fokus på att bli självförsörjande. Huvudmålet för SFI ska ändras till att se till att deltagarna ska skaffa sig förutsättning för att försörja sig istället för att i första hand lära sig kommunicera med omgivningen. Dessutom ska asylsökande endast få bosätta sig där det finns jobb och bostäder. Bara att där du som asylsökande kan försörja dig får du bo. Dessa förslag motiveras med att arbetslöshet går i arv genom generationer och att alla asylsökande är alldeles för omotiverade att skaffa sig en sysselsättning. Det Billström föreslår i sitt uttalande är att ”nykomlingarna” ska skaffa sig jobb inom den enklare tjänstesektorn. Det är fullständigt absurt att asylsökande med traumatiska upplevelser från krig och förföljelse omedelbart ska sättas i arbete, utan att vare sig fått tid att bearbeta sina upplevelser eller kunna läsa vad som står i avtal eller kunna ha någon kontakt med kollegor, eftersom de inte fått lära sig språket innan de kastas ut på arbetsmarknaden.

Billström anser det viktigare att asylsökande får arbeta med enklare arbeten där deras utbildning inte kommer till sin rätt. En utbildad läkare ska rekommenderas in i en bransch med ickejobb som piga (kanske hos Billström själv?) genom de utökade möjligheterna till avdrag för hushållsnära tjänster som kommer att genomföras under hösten. Absurditeten är enorm. Regeringen har öppnat upp för arbetskraftinvandring igen men de människor som kommer ska inte få verktyg att utöva sin yrkesskicklighet, där språket är en viktig del för många yrkeskategorier. Självklart vore det bra om fler blev självförsörjande redan tidigt, men utöka då resurserna så att möjligheterna att kunna leva i ett svenskt samhälle ökar. Att kunna umgås med omgivningen ger möjligheter att skaffa sig kontakter som kan leda till arbeten eftersom det är viktigare att känna rätt personer än att ha rätt yrkeskompetens.

Hela förslaget är löjeväckande där de asylsökande som flytt från allt de äger och har, inte ska få tid att anpassa sig till ett helt nytt liv. Att de dessutom blir kallade för nykomlingar i artikeln visar att moderaterna inte har någon som helst känsla för människor utan bara ser till hur allting ska bli lönsamt och inte ser de som sliter bakom siffrorna. Detta skapar enbart ickearbeten som inte behövs, exempelvis handduksutdelare på offentliga toaletter.

Elin

Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Antirasism, Arbetarkamp, Kvinnokamp, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s