SSU vill starta socialistisk friskola

Nu har motsägelsefullheten nått nya höjder: SSU planerar att starta en friskola. I dagarna har man skickat in en ansökan till skolverket om att få starta en socialistisk grundskola i Borås. Den ”Socialistiska Fria skolan i Borås”, som anges som skolans namn, kommer att bildas med det socialdemokratiska partiprogrammet som utgångspunkt.
SSU Södra Älvsborg har redan när ansökan lämnades in den 17/7-08 knutit utbildade lärare till skolan och har lokaler redo, skriver de i pressmeddelandet. SSU räknar kallt med att deras ansökan kommer att bifallas. Blir det så har man för avsikt att driva skolan i första hand för de barn som har socialdemokratiska föräldrar som vill att deras barn ska fostras med ”socialistiska och demokratiska förtecken”.

Samtidigt som de hävdar absolut seriositet så hävdar de samtidigt att de testar systemet. De driver detta till sin spets genom att lämna in en ansökan om en socialistiskt grundskola, och vill på så vis demonstrera systemets absurdhet – att vem som helst på vilka grunder som helst kan starta en friskola. De skriver även att de hoppas att deras moderparti socialdemokraterna sätter stopp för deras skola innan de hinner starta den genom att ändra regelverket. Det SSU säger är att de är emot privata friskolor, men samtidigt att de är beredda att utnyttja det system som finns och själva starta en skola.

REVOLUTION anser inte att de kommunala skolorna i dagsläget bedriver en optimal utbildning men att alla elever ska ha samma möjligheter att bli lika bra. Vägen dit är inte att starta en egen friskola. REVOLUTION:s mål är att skolor ska vara demokratiskt styrda av kommittéer valda av elever och lärare på skolan. Att oberoende elevfack finns på varje skola med förtroendevalda utsedda av eleverna som arbetar för elevernas rättigheter. Skolor ska inte drivas i privat regi och inte av religiösa samfund. Företag har inget att göra i skolor vare sig i undervisning eller på andra plan.

Elin, Stockholm

Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s