Strejken återupptas: Seger åt bussförarna!

Peter Jeppsson, Bussarbetsgivarnas VD. I samhällets tjänst? Yeah right.

Igår den 7 juli gick Kommunal och Bussarbetsgivarna (BuA) till förhandlingar i Svenskt Näringslivs lokaler i Stockholm. Förhandlingarna körde dock fast då BuA bland annat inte kunde gå med på lönekraven. Därför återupptas strejken natten till torsdag i Stockholms län och utökas även till Västerbottens län.

”Det är väldigt trist att allmänheten ska drabbas av detta elände. Vi har verkligen försökt, men Kommunal har inte visat några tecken på att kompromissa” snyftar Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson.

Samma försök att framstå som en ädel man i samhällets tjänst gav han uttryck för redan den 3 juli, då BuA lämnade sitt nya bud:

”Vi gör det för att få slut på allmänhetens lidande. Nu sitter jag med pennan i handen och väntar på att Kommunal vill skriva på” men han klargjorde även att det nya budet inte skulle vara förhandlingsbart: ”Kommunal har bara att säga ja eller nej. Men vi hoppas att de tar sitt ansvar. Nu tycks det bara vara vi som bryr oss om de svaga i samhället som lider på grund av att de inte ta kan ta bussen.”

Som vanligt babblar arbetsgivarsidan om hur illa arbetarklassens strejker drabbar tredje part, men detta är ett genomskinligt argument. Förvisso drabbas samhället av att busstrafiken stoppas, precis som att samhället drabbas av alla strejker, men om ni arbetsgivare bryr er så himla mycket om tredje part, punga då upp med skäliga löner och motsätt er inte hälsosamma arbetsvillkor! Strejken fortsätter därför att ni motsätter er helt rimliga krav!

Som en bussförare uttrycker det på Kommunalarbetarens hemsida: ”Peter Jeppsson! Du är välkommen på en tur i verkligheten /…/ Du är när som helst välkommen på några härliga ”busspass” under någon vecka. Bara för att kolla hur saker och ting verkligen fungerar utanför dessa ”skrivbord”.”

I själva verket är det arbetsgivarnas vinstintresse och samhälleliga funktion som styr deras handlande och uttalanden, inte ett brinnande engagemang för ”tredje part”. Bussföretagen i Stockholm förlorar tiotals miljoner varje dag på grund av strejken. När Bussarbetsgivarna går ut i media och beklagar strejken arbetar de inte i samhällets tjänst utan i profitens.

Vi stödjer bussförarnas krav och uppmanar alla som omfattas av strejken att stå på sig om Kommunals ledning urvattnar kraven.

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s