Busstrejken i Stockholm lagd på is tillsvidare

 

Strejken är avbruten så länge förhandlingar pågår. Bussarbetsgivarna kom under torsdagen med ett nytt skambud som fortfarande är långt sämre än Kommunals krav. Bussarna rullar i Stockholm utan att nya avtal är skrivna. Är detta ett tecken på att Kommunals ledning kan tänka sig göra avsteg från sina krav? Eller är det ett närmande arbetsgivaren för att få pluspoäng och kanske blidka denne? Även om de inte tänker släppa på något krav så möter de arbetsgivaren genom att låta bussarna rulla så länge förhandlingar pågår.

Inget av bussförarnas krav har uppfyllts i det nya budet utan arbetsgivaren har bara gett 0.2 % mer i lönekuverten och gett efter för ramtiden men inte i lika stor utsträckning som förarna kräver. Detta är långt ifrån ett avtal som förarna någonsin kommer att nöja sig med. Bara det faktum att arbetsgivarna fortfarande envisas med att prata om löneökning i procent istället för faktiska pengar gör budet helt oacceptabelt. Arbetsgivarna och kommunal pratar alltså inte samma språk. Pengarna i lönekuvertet är i siffror, inga procent. Då ska också avtalet skrivas i siffror.

Fortsättning följer: parterna möts på måndag, då vet vi om förarna ska parkera bussarna igen eller om arbetsgivarna tog den utsträckta handen Kommunal gav dem genom att låta bussarna rulla och gå med på ett konkurrensneutralt avtal.

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s