Polisen upplöste facklig blockad

Den syndikalistiska fackföreningen SAC:s blockad mot systembolaget upplöstes idag sedan polis hotat deltagarna med åtal för egenmäktigt förfarande. Med andra ord har snutarna än en gång visat att deras jobb inte har någonting med skipande av rättvisa att göra utan att de tvärtom är ett verktyg för den härskande klassen.Blockaden inleddes i onsdags efter att en av SAC:s medlemmar fått ut oskäligt låg lön. En annan orsak till att fackföreningen valde att ta till stridsåtgätder är att Systembolaget i stor skala utnyttjar behovsanställningar, vilket innebär att många av de anställda inte har fasta arbetsscheman utan att man i stället med kort varsel kallas in vid behov. Denna anställningsform medför också lägre löner för de berörda.

En kamrat från REVO deltog i blockaden under onsdagen. Syndikalisterna blockerade då varuintaget till fyra olika systembolag och man lyckades hindra ett flertal varutransporter. Genom att dela ut flygblad till de anställda visade man också dessa att man som arbetare inte är maktlös utan att man faktiskt kan bekämpa chefernas diktatur.

Det var under torsdagen, när blockaden utvidgades, som de fackliga militanterna stötte på problem. Det började med att en lastbilschaufför försökte köra på tre strejkvakter vid butiken i Liljeholmen. På detta följde viss uppståndelse då butikschefen bl.a. hotade med att åtala strejkvakterna för olaga intrång sedan de flytt in i butiken för att undkomma den galne lastbilschauffören.

Efter ett tag dök så de uniformerade grisarna upp på platsen och började hota de församlade syndikalisterna. Detta bör ses i samband med det kommande åtalet för egenmäktigt förfarande mot ”Malmö26”, aktivister som greps vid en blockad mot en sushirestaurang 2006. Polisen upplöste då med våld blockaden som hölls med anledning av att en anställd blivit misshandlad av sin chef.

Trots upptrappad repression från statens sida tycks SAC:s aktivister vara vid gott mod. De är nöjda med att ha åsamkat Systembolaget viss ekonomisk skada genom att hindra varutransporter och man kommer att fortsätta blockaden efter midsommarhelgen.

Vi önskar SAC lycka till i sin fortsatta kamp!

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s