FRA-lagen: Polisstaten är ett faktum


Reinfeldt och hans arbetarfientliga allians fick som de ville: Myndigheterna ska nu ges möjlighet att övervaka i princip all kommunikation via telefon och internet sedan riksdagen med en smal majoritet röstat för den så kallade FRA-lagen.

Lagen innebär så pass omfattande övervakning att både Hitler och Stalin skulle haft all anledning att vara avundsjuka på Reinfeldt. Inga misstankar eller domstolsbeslut krävs för att den svenska militären ska tjuvläsa ens e-post. I stället kommer man att använda sig av ett filter som identifierar känsliga ord, som t.ex. Mörda eller Spränga, och de samtal eller mail som innehåller dessa ord kommer att granskas närmare.

Visserligen väntas lagen få ett tillägg som innebär att datainspektionen och representanter för riksdagspartierna i viss mån kommer att kunna granska övervakningen, som genomförs av Försvarets Radioanstalt (FRA). Men det är uppenbart att detta tillägg är en kosmetisk förändring vars huvudsyfte är att lugna lagens borgerliga kritiker och samtidigt rädda ansiktet på dessa. Tillägget innebar att de kunde rösta för övervakningen och samtidigt fortsätta posera som liberala frihetsälskare.

Som socialister motsätter vi oss lagen på mer principiella grunder än de hycklande liberalerna med Fredrik Federley och Birgitta Ohlsson i spetsen. Dessa har inget emot att försvara det borgerliga klassherraväldet med vapen och övervakning men de oroar sig över att Reinfeldt i och med FRA-lagen gått för långt, vilket riskerar att spä på hatet mot det politiska etablissmanget.

För vår del handlar kritiken mot FRA-lagen om att den stärker den borgerliga stat som vi vill krossa. Under förevändningen att skydda mot ”yttre hot” är lagen ett utmärkt tillfälle för borgerligheten att öka sina möjligheter att kontrollera en befolkning som blir allt mer fientlig efter årtionden av nedskärningar och ökande klassklyftor.

Från borgerligt håll antyds att lagen är ett skydd mot terrorister som vill angripa Sverige. Men man måste komma ihåg att i borgarnas ögon är revolutionära socialister också att betrakta som terrorister. Och onekligen så utgör arbetarklassen på längre sikt ett större hot mot kapitalisterna och deras stat än vad några galna islamister gör.

FRA-lagen stötte på opposition från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, vars ledamöter röstade mot lagförslaget i riksdagen. Sossarnas motstånd bör framförallt förstås som ett försök att framställa sig som demokratins försvarare nu när man inte längre har regeringsmakten. Det var faktiskt sossen Thomas Bodström som började planera en ny övervakningslag under sin tid som justitieminister och under Göran Perssons regeringsinnehav antogs en lång rad lagar som innebar utvidgad övervakning och kontroll från statens sida.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har krävt att Socialdemokraterna ska riva upp lagen om man tar makten i valet 2010. Att vi ställer oss bakom detta krav är självklart, men bara under förutsättning att vi inte lyckats stoppa lagen innan 2010. Arbetarklassen kan inte nöja sig med att vänta utan måste ta strid mot övervakningen och den borgerliga regeringen här och nu.

Med ett ledarskap som har andra mål än att fiska röster och att framstå som pålitliga tjänare av den borgerliga ”demokratin” vore det inga problem för den svenska arbetarklassen att stoppa lagen. Om vi lamslog hela samhällsekonomin med en generalstrejk skulle borgarna inte ha något annat alternativ än att gå med på våra krav. Vi skulle kunna anordna en massdemonstration som marscherade till försvarets anläggning för att konfiskera eller slå sönder den utrustning som borgarna vill använda mot oss.

Arbetarna måste kräva av ledarna för sina partier och fackföreningar att de mobiliserar till ett sådant motstånd. Och om byråkraterna sätter sig på tvären kan vi inte backa undan, utan vi bör i stället kämpa vidare med ett annat, mindre kompromissvilligt ledarskap.

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s