Årets 6 juni-protester: Ett litet men tydligt steg i rätt riktning!

1 800 antirasister samlades vid Slussen idag för att delta i Nätverket Mot Rasisms demonstration – för internationell solidaritet mot fascism. Det var varmt, närmare 30-grader, och stämningen var hög. Deltagarantalet var det största på flera år, ett tecken på att den antirasistiska rörelsen går framåt.

Deltagandet från flera vänsterorganisationer vittnade om att rörelsen har blivit bredare. På plats fanns bland annat Syndikalistiska ungdomsförbundet, Revolutionära Fronten, Antifascistisk Aktion, Ingen Människa är Illegal, vi i Revolution, Ungsocialisterna, Ung Vänster, Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna. Talen, som genomgående var radikala och sammanförde kampen mot rasism och fascism med kampen mot borgarna och kapitalismen, var fokuserade, höll hög klass och var mycket uppskattade. Flera av talarna påpekade att vi nu måste fortsätta bygga rörelsen. Nätverkets talare sammanfattade uppgiften för den antirasistiska rörelsen bra: ”Vi kan inte sikta lägre än att bygga en massrörelse mot fascism och kapitalism! Det är vi själva som måste genomdriva förbudet mot nassarna.”

”Arbetarklassen har ingen nation – internationell revolution!”
Revolution hade ett bra och mycket livligt block i främre delen av tåget. Vi marscherade bakom en banderoll med texten ”Svarta och vita tillsammans mot de rika”. Stämningen var hög och kamrater skrek sig ordentligt hesa under marschvägen på söder. Antifascistiska slagord varvades med slagord mot den svenska imperialismen, mot USA:s krig, mot den borgerliga regeringen och för internationell solidaritet. Framför oss gick RS och Elevkampanjen, som hade ett bra block och bidrog med slagord och livlighet. Närmast bakom oss gick bl.a. SUF, RF och AFA som även dom ställde upp med stora block. Vid avslutningen i Tantolunden höll en av våra medlemmar, Maryam, ett bejublat tal där hon bland annat kritiserade Sveriges stöd till USA:s ockupationer i Irak och Afghanistan. Du kan se och lyssna på talet här.

Motvind för fascisterna
Fascisterna hade det motigt. De tvingades marschera på praktiskt taget folktomma gator på Östermalm (passande nog för detta småborgerliga och reaktionära pack). De fick bara visa upp sig inför oss som samlats för att markera vårt motstånd och inför de 300 poliser som vaktade dem. Fascistgrupperna Svenska Motståndsrörelsen (SMR), Nationalsocialistisk Front (NSF) och Info 14, som slagit på stortrumman och mobiliserat intensivt den senaste tiden, samlade omkring hälften så många som Nätverket Mot Rasisms demonstration. ”Folkets marsch” samlade i år omkring 800 – 1 000 deltagare enligt de flesta uppskattningar, vilket är ett eller ett par hundra färre än förra året. Den ”folkliga” karaktären framgick med all tydlighet när Svenska Motståndsrörelsens avdelning skanderade namnet på världens mest hatade historiska person (Hitler). Se t.ex. detta klipp. Efter sin marsch avbröts deras ”folkliga” firande till råga på allt av ett massgripande av medlemmar i SMR, som (inte så förvånande) misstänktes för hets mot folkgrupp.

Till fascisternas förtret fick de även utstå att bli ordentligt häcklade och utbuade av hundratals antirasister längs med hela marschrutten – fler än på länge. Häcklandet var mycket lyckat. Vi var många som stod upp mot nassarna idag och det var en känsla som stärkte! De samlade tog i så det stod härliga till. Även om merparten av antirasisterna som deltog var ungdomar syntes också flera äldre bland de protesterande. Slagorden förföljde nassarna längs med hela Valhallavägen: ”Klassförrädare”, ”Nassesvin”, ”Inga nazister på våra gator” och ”Alerta – Alerta – Antifascista”. Själva svarade de huvudsakligen med patetisk tystnad. När de någon gång tog upp slagord dränktes detta i burop och visslingar.

Se en film med bilder från Nätverket Mot Rasisms demonstration, samt från utbuandet av nazisterna här.

En del flaskor, smällare och bengaliska eldar fick de ta emot, men merparten av de protesterande begränsade sig till att skrika ut sin vrede. Polisen agerade trots detta vid ett flertal tillfällen mycket aggressivt. De ökända rötäggen i polisens ”kilo”-styrka angrep oss helt oprovocerat med batonger åtminstone ett par gånger. Polisens angrepp lär ha varit ett resultat av att fascisterna krävt ett angrepp. Återigen fanns det fog för slagordet ”dagens polis skyddar morgondagens Hitler”.

En stor del av oss blev efter att ha förföljt nassarna längs med marschvägen stoppade av polisen. Ett 50-tal av oss bussades iväg till söderort. Med hög moral började vi sedan bege oss hem efter en lyckad dag. Tack alla som deltog, särskilt alla tillresta som kommit utifrån!

Ett litet men viktigt steg är taget – låt oss nu fortsätta!
Avslutningsvis kan vi konstatera att årets antirasistiska demonstration, och häcklandet av nazisterna, var ett litet men tydligt steg i rätt riktning. Samarbetet mellan olika antirasistiska organsiationer har ökat, och det verkar finnas en bred uppfattning om behovet av att bygga en rörelse som samlar kraft bland arbetarna och ungdomarna i förorterna. Det politiska budskapet är mer fokuserat, nu gjordes genomgående en tydlig koppling mellan den antifascistiska kampen och klasskampen. Det bådar gott inför framtida mobiliseringar. Vi i Revolution tackar för gott samarbete med alla de grupper och individer som deltagit i mobiliseringen. Nu måste vi fortsätta på samma väg. Tillsammans är vi många och starka, och vi kan bygga den rörelse som krävs för att krossa rasismen!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s