Tyskland: 10.000 elever demonstrerade mot nedskärningar

Nu i helgen var REVOLUTION:s tyska sektion med och organiserade en demonstration mot de tyska borgarnas attacker på arbetarungdomens rätt till en dräglig utbildning. Demonstrationen samlade 8000-10000 elever, lärare och sympatisörer.

Mellan 8 000 och 10 000 skolelever deltog den 22 maj i demonstrationen mot nedskärningar inom utbildningen, mot privatiseringar och stängningen av skolor, överfyllda klasser, ökat provstress, förkortning av examenstiden till 12 år (med samma stoff) och mot det tredelade skolsystemet. Eleverna solidariserade sig också med lärarna och deras kamp mot nedskärningar av personalen och för nyanställningar liksom förkortad arbetstid.

Strejken och demonstrationen organiserades av alliansen ”Bildungsblockaden einreißen” (Riv utbildningshindren; www.schulaction.de). Alliansen omfattar hela Berlin och består av företrädare för olika skolkommittéer, elevorganisationen LSV, olika vänstergrupper (bland annat REVOLUTION), aktionsförsamlingar på universiteten och Aktionsgemenskapen mot studieavgifter. Den stöddes dessutom av ungdomssektionen i tyska landsorganisationen DGB och fackförbundet för utbildning och vetenskap GEW.

Det är en framgång att mellan 8 000 och 10 000 elever deltog efter en relativt kort mobilisering under två månader och repressionen och skrämseln mot mobiliserande eller strejkande elever. Det är också ett
bra steg på vägen till organiseringen av en längre och landsomfattande skolstrejk i oktober/november 2008.
Vid sidan av elever från gymnasier och realskolor fanns också påbyggnadsskolorna företrädda och fler invandrare än vid tidigare mobiliseringar.

Den 22 maj mobiliserades det massivt i skolorna, framför allt i norra Berlin. Där organiserade strejkaktivister demonstrationståg som innan den egentliga demonstrationen gick runt i skolor och klasser för att sprida kampen och kunde därmed – ofta under motstånd från rektorer och lärare – mobilisera hundratals elever.Många aktivister var bokstavligen aktiva med mobilisering till sista minuten. Demonstrationen startade därför något försenad vid Potsdamer Platz, eftersom man väntade på elever som ”besökt” fler skolor i Pankow och Prenslauer Berg.

Demonstrationen var högljudd, kampinriktad och militant. Den var också mer politisk och beslutsammare än demonstrationerna de senaste två åren med flera bidrag som betonade sammanhanget mellan kapitalism och nedskärningar inom utbildningen, bland dem också Revolutions. Från Potsdamer Platz gick det över Friedrichstraße och Unter den Linden framför Humboldtuniversitetet. Där ägde ett första möte rum. Ännu ett
följde framför Roten Rathaus, där Berlinsenaten har sitt säte. Avslutningen blev ett möte framför senatens förvaltning för utbildning vid Spittelmarkt. Där – och vid Roten Rathaus – förekom provokationer och gripanden från polisens sida. Sammanlagt blev fem ungdomar offer för ”polisiära åtgärder”. Vi solidariserar oss med de fem ungdomarna och kräver att alla åtgärder mot dem läggs ner!

Detta visar ännu en gång var snutarna i Berlin står: på senatens och kapitalisternas sida.

Frågan behöver också ställas var DGB och studentkårerna på universiteten står, eftersom dessa organisationer praktiskt taget inte mobiliserade alls, även om DGB:s ungdomssektion hade en högtalarbil bakom demonstrationen. GEW i Berlin försummade, liksom vid den senaste skolstrejken, att uppmana lärarna att stöda strejken och gå emot försök från skolförvaltningen att kriminalisera de strejkande och hindra deltagande genom hastigt fattade beslut. GEW hade också kunnat knyta ihop skolstrejken med andra strejker inom utbildningen.

Medan dessa krafter gjorde för lite och att mer kan krävas av dem, kan vänsterpartiet Die Linkes hållning bara betecknas som ett cyniskt och makabert skådespel. Vid slutmötet skulle ett bokbord uttrycka deras
”solidaritet” med de strejkande. Under tiden fortsätter Die Linkes och socialdemokraterna SPD:s majoritet i senaten att bedriva sin politik med nedskärningar och privatiseringar även inom skolans område. Inte heller
följdes skolförvaltningens eller snutarnas repression av någon kritik från Die Linke.

Med strejken och demonstrationen lades en betydelsefull grundsten för kampen mot de nyliberala utbildningsreformerna – på skolorna och i förening med studenter, lärare liksom hela arbetarklassen. Det gäller nu att använda modet och kraften för vidare aktioner under den landsomfattande strejkdagen den 12 juni, då elever i många andra städer går ut på gatorna. Målet måste vara en landsomfattande strejk och
demonstration i oktober eller november, men också att förbereda radikalare aktionsformer som ockupation av skolor. Potentialen för detta finns i ordets verkliga mening!

Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Internationell kamp, Skola, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s