Sthlm: REVOLUTION diskuterade antirasism med Vänsterpartiet

Förra helgen (17-18 maj) deltog kamrater från REVO i en antirasistisk konferens som anordnades av Vänsterpartiet. Vi såg konferensen som ett bra tillfälle att diskutera den antifascistiska kampen inför nazisternas ”Folkets Marsch” som kommer att hållas på nationaldagen, den 6 juni.

REVOLUTION kommer tillsammans med Nätverket Mot Rasism (NMR), som vi är en del av, att anordna en motdemonstration på samma dag under parollen ”Internationell Solidaritet – Arbetarklassen har ingen Nation”. Som en del av mobiliseringen gick vi på konferensen och inbjöd representanter för Vänsterpartiet (V) och Ung Vänster (UV) att delta i NMR.

Konferensen innehöll många intressanta föredrag och diskussioner, men deltagarantalet var lite av en besvikelse. Bara runt 30 personer hade tagit sig till stadshuset och medelåldern var hög. Märkligt nog deltog knappt alls UV i konferensen, vars ungdomliga inslag utgjordes av REVO:s delegation. Flera kända namn från V deltog (bl.a. Kalle Larsson), men det var i stor utsträckning REVO:s unga medlemmar som kom att sätta agendan för diskussionerna!
 
Under det senaste åren har olika nazistgrupper och främst Svenka Motståndsrörelsen (SMR) trappat upp sin terror mot invandrare, homosexuella och den breda vänstern. V och UV har varit särskilt utsatta. Förutom de välkända attackerna när SMR angrep UV:s antirasistiska konsert i Farsta förra året och när de i vintras marscherade in på ett UV-seminarium i syfte att skrämma deltagarna så kunde konferensdeltagarna vittna om en lång rad av hot, skadegörelser och trakasserier. Samma helg som konferensen hölls angrep nazister dessutom en feministfestival i Österfärnebo och misshandlade en man med järnrör.

Utifrån denna situation anser REVOLUTION att det är dags att bygga en antifascistisk enhetsfront bestående av socialistiska krafter och invandrarorganisationer.  Förutom att vi bjöd in V och UV att delta i NMR så argumenterade vi för följande:

 En ny och större antirasistisk konferens bör hållas med företrädare för olika vänsterorganisationer, invandrarorganisationer och fackföreningar. Denne konferens bör vara inriktad på handling och inte bara ytterligare ett tillfälle för vänstern att ”utbyta erfarenheter”.
 Vid alla sina arrangemang måste socialister sträva efter att försvara sig själv mot nazister eftersom den borgerliga statens poliskår inte har något intresse av att försvara oss.
 Vänsterpartiet måste överge sitt kompromissande med högern och i stället föra en politik som tar strid mot borgarna och har som mål att göra slut på kapitalismen här och nu. I slutändan kan endast den organiserade arbetarklassen krossa fascisterna!
 Socialister bör aldrig alliera sig med borgare mot fascisterna i s.k. folkfronter. Borgarnas politik skapar grogrund för rasism och är i praktiken rasistisk. En folkfront skulle bara bidra till att ge borgarnas politik ett mer mänskligt ansikte samtidigt som det skulle avväpna arbetarklassen politiskt.

Vi utvärderar vårt deltagande i konferensen som framgångsrikt. Företrädare för V nappade på vårt förslag om att hålla en större konferens och de tog dessutom själva initiativ till samarbete på flera punkter, bl.a. inför European Social Forum som hålls i Malmö i höst. Dessutom verkar det nu som att medlemmar i både V och UV kommer att delta i NMR:s förberedelser inför demonstration 6 juni.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s