Rasistiska krafter på frammarsch: Attacker mot romer i Italien är ett varnande exempel

Berlusconi tillsammans med Gianfranco Fini, Nationella alliansen

Veckans pogrom mot romer i italienska staden Neapel är en varningsklocka. Den kommer kort efter att högern, anförda av Berlusconi, tagit makten med hjälp av rasistiska partier. Läs mer.

Omkring 800 romer i den italienska staden Neapel tvingades fly från ett tältläger där de bott efter att de utsatts för en pogrom. Många blev av med alla sina ägodelar. Hela tältlägret brändes systematiskt ned av en rasistisk pöbel efter att en 16-årig romsk flicka anklagats för att ha kidnappat ett barn, rapporterar DN i dagens upplaga.

När man hör ordet ”pogrom” går tankarna ofta tillbaka till andra världskrigets förföljelse av judar. Att sådant skulle inträffa i Europa idag känns säkert ganska avlägset för många. För den romska folkgruppen är dock organiserade pogromer och rasistiska övergrepp inget som tillhör det förflutna. Romerna fortsätter i det tysta att utsättas för både det ena och det andra. Situationen är särskilt svår i Östeuropeiska länder, och även i Västeuropa och här i Sverige tillhör romerna en av de i särklass mest diskriminerade grupperna.

Den senaste pogromen i Italien bör tjäna som en varningsklocka. Inte bara för att ytterligare en barbarisk handling begåtts mot romerna. Utan också för att pogromen ägt rum strax efter ett val där mediamagnaten och högermannen Berlusconi kommit till makten med hjälp av de rasistiska partierna Lega Nord (Norra Förbundet) och Alleanza Nazionale (Nationella Alliansen). Detta är ingen tillfällighet.

Lega Nord, ett rasistiskt borgerligt parti som kämpar för att det rika norra Italien ska bli självständigt, leds av Umberto Bossi. Denne gjorde sig känd för några år sedan då han fällde uttalandet att den italienska kustbevakningen borde beskjuta båtar med flyktingar som ett led i ”kampen mot invandringen”. Nationella alliansen, anförda av Gianfranco Fini som ledde den brutala polisrepressionen mot de antikapitalistiska demonstranterna i Genua 2001, är det parti som representerar kontinuiteten till Mussolinis fascistiska rörelse. Man har i ett försök att göra sig rumsrent, liksom Sverigedemokraterna, kapat de flesta av banden med den mer renodlade fascistiska gatukampsrörelsen, men i övrigt stinker partiets politik av oförtäckt rasism. Efter valsegern i april har Nationella alliansen bl.a. belönats med att få Roms borgmästarpost. Den gick till den tidigare uttalade fascisten Gianni Alemanno.

Sedan regeringen tillträde i april har den piskat upp hatet mot invandrare. Berlusconi har bland annat gått till val genom att utlova ökad förföljelse av papperslösa, och i synnerhet romer. Dessa har han beskrivit som ”kriminella” och ”smutsiga”. Flyktingpolitiken blir nu mer repressiv. I Berlusconis, Bossis och Finis Italien ska ”illegala invandrare” kunna kastas in fyra år i fängelse. Samtidigt används polisen i allt större operationer som bidrar till att utmåla invandrare som ett problem som man måste ta itu med. Så greps t.ex. 400 immigranter godtyckligt i en större polisoperation i torsdags denna vecka: De gripna anklagades för alla möjliga brott (narkotikabrott, flyktingsmuggling o.s.v.). Ett femtiotal som saknade papper utvisades direkt medan ytterligare 65 fördes till ”uppsamlingsläger”. Det är en direkt konsekvens av regeringen löfte att angripa tältläger och tillfälliga bostadsplatser för papperslösa.

Den nya mer aggressiva linjen har också provocerat fram en diplomatisk konflikt med Spanien. Då företrädare för den spanska regeringen i veckan kritiserade Italiens rasistiska politik påpekade Umberto Bossi i ett för den spanska regeringen något generande utspel att ”Spanien var bland de första att skjuta på invandrare. Vi har våra invandrare här i landet och därmed det omvända problemet, hur vi skall bli av med dem.” Detta är klarspråk, och förtjänas att upprepas inte minst för de svenska liberalerna i Folkpartiet och andra som försöker förklä sin egen rasism i mer anständiga termer. Det är denna strategi som bidragit till att öppna upp dörrarna för de italienska rasistpartierna.

Tillbakagången för de progressiva krafterna i Italien är ytterst ett resultat av att vänstern och den etablerade arbetarrörelsens partier misslyckats med att flytta fram positionerna för arbetare och ungdomar. Under sina år vid maktens köttgrytor har Rifondazione Communista (Kommunistiska Förnyelsepartiet) kapitulerat för nyliberalismen samtidigt som man har stött de italienska borgarnas militära närvaro i Mellanöstern. Det ökande stödet för de rasistiska krafterna kommer i viss utsträckning från arbetargrupper som, desillusionerade över den politiska utvecklingen, tror att dessa krafter kan erbjuda förändring. Sammantaget visar det på faran med vänsterpartier som sätter sig i kapitalistiska regeringar och tar ansvar för högerpolitiken istället för att bygga ett revolutionärt socialistiskt alternativ.

Sist men inte minst så är utvecklingen i Italien en varningsklocka som vänstern och arbetarrörelsen i detta land måste ta på allvar. Sverigedemokraterna har mandat i hälften av landets alla kommuner. Och de fortsätter att ta för sig av den rasistiska opinion som borgarna piskar upp. När rasisten och moderaten Tobias Billström nyligen föreslog att papperslösa ska undantas rätten till vård (läs Maciej Zarembas dräpande kommentar apropå detta här) gnuggade Sverigedemokraterna händerna och uttalade sitt högljudda stöd för förslaget. Tragiskt nog, men kanske inte så förvånande, instämde en del socialdemokrater tillsammans med delar av de övriga borgerliga riksdagspartierna.

Det är dags att slå tillbaka! Som en del av vårt antirasistiska arbete deltar REVOLUTION i mobiliseringen inför demonstrationen den 6 juni i Stockholm. Då kommer vi, på samma dag som öppet fascistiska krafter marscherar på stadens gator, att resa parollen om internationell solidaritet och arbetarkamp mot rasism och högerpolitik. Vi kommer att kampanja i arbetarförorterna och försöka vinna så stor uppslutning som möjligt. Slut upp du också och delta i arbetet!

Gunnar, Revolution Stockholm

Annonser
Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s