Syndikalister i framgångsrik blockad mot pigföretag

Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) genomförde under onsdag eftermiddag en blockad riktad mot företaget Husållsnära Tjänsters huvudkontor på Östermalm i Stockholm. En medlem av SAC har under en längre tid befunnit sig i konflikt med företaget och dess ägare Marja Witt då Witt har vägrat betala ut SAC-medlemmen tusentals kronor i lön samtidigt som hon har bedrivit en aggressiv kampanj mot anställda som är fackligt organiserade. Som om detta inte vore nog så misshandlades SAC-medlemmen i förra veckan av en hög tjänsteman på företaget.

Blockaden syftade till att sätta press på Witt och hennes hårdhänta underhuggare inför den förhandling mellan den anställde, representanter för SAC och företagsledningen som hölls samtidigt. Ett trettiotal aktivister, mestadels från SAC, slöt upp utrustade med fanor, megafoner och flygblad. Även REVO fanns på plats för att visa sitt stöd för aktionen. Trots det ringa antalet så genomfördes en lyckad blockad; aktivisterna radade upp sig utanför entrén i en välorganiserad aktion som uppenbarligen möttes av uppskattning från många av de anställda på företaget även om den mestadels bemöttes av hånflin och glåpord från förbipasserande borgarslynglar.

Efter ungefär en timmes förhandlingar kom så den anställde ut med ett stort leende på läpparna. Witt hade gått med på att betala ut den lön som hon dittills inte ansett att arbetaren var berättigad till och dessutom ge SAC-medlemmen fast anställning samtidigt som förhandlingarna om skadestånd för den uteblivna lönen fortsätter – uppenbarligen var Witt inte så kaxig nu när hon inte längre stod emot en ensam arbetare utan i stället konfronterades med den organiserade arbetarklassen. SAC:s en och en halv timme långa blockad får därmed betraktas som en framgång för arbetarklassen.

Den kampvilja och den beredskap till militant handling som SAC gång på gång uppvisat måste utsträckas till vår klass som helhet – dock är det tveksamt om man kan uppnå detta mål genom att organisera sig i en fackförening som bara representerar en liten del av arbetarna (enligt uppgift runt 8000). Även om REVOLUTION ger villkorslöst stöd till kamraterna i SAC i deras kamp mot kapitalisterna och deras samhälle så menar vi att stridsberedda arbetare måste kämpa på gräsrotsnivå inom LO (som organiserar den stora massan av arbetare) för att arbetarklassen ska vinnas för ett revolutionärt socialistiskt program som naturligtvis inkluderar strejker och blockader – i masskala. Vad ska kapitalisterna, LO-byråkraterna och de andra parasiterna göra när de ställs inför en generalstrejk som bevakas av en arbetarklass beväpnad till tänderna? Vad vi kommer göra i en sådan situation råder det inga tvivel om – slå sönder den borgerliga staten med dess polis, militär, domstolar och parlament och ersätta den med en verklig demokrati baserad på arbetarråd och arbetarnas kontroll över produktionen som därmed kan utformas efter våra behov i stället för kapitalisternas gränslösa girighet.

Avslutningsvis bör några ord sägas om Marja Witt och den smutsiga verksamhet som hon blivit rik på. Witt har med de sju företag hon äger (förutom Hushållsnära Tjänster bl.a. Vikariepoolen) specialiserat sig på att suga ut de mest sårbara skikten av arbetarklassen – kvinnor, invandrare och ungdomar. Hushållsnära Tjänster utnyttjar dessa arbetares desperata tillstånd till att tvinga dem att städa hemma hos den övergödda borgerligheten – att huvudkontoret ligger på Östermalm är naturligtvis ingen tillfällighet. Reinfeldts borgerliga regering såg det som en viktig uppgift att göra det möjligt för snobbkvarterens stenrika men ack så snåla invånare att finansiera sitt anlitande av hemhjälp med skattepengar (precis vad som menas med det förskönande namnet ”skatteavdrag för hushållsnära tjänster”). Samtidigt lämnas våra skolor och våra vårdcentraler att förfalla.

Vid entrén till Hushållsnära Tjänsters kontor finns stora reklamaffischer för företaget föreställandes en ung, leende kvinna iförd lättklädd pigmundering med dammvippan i högsta hugg (hon ska uppenbarligen se ”sexig” ut enligt de kvinnofientliga ideal som är vanliga på Östermalm). Det är tydligt att borgargubbarna ska lockas inte bara av tanken på att slippa städa upp sin egen skit, utan även av möjligheten att dra fördel av sin maktställning gentemot unga arbetarkvinnor.
Värt att notera är även att muskulösa män under de senaste dagarna har besökt kontoret för att begära ut uppgifter om SAC-medlemmen. Att det rör sig om inhyrda ”gorillor” med uppgift att skrämma den anställde är ingen vågad gissning – det är en beprövad taktik från kapitalisternas sida som Marja Witt nu tycks använda sig av.

Vi tackar SAC för att ni utdelat ett slag mot detta borgarsvin!

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s