Lördagen: Demonstrationer mot USA:s krig på 5-årsdagen av ockupationen

Under lördagen demonstrerades det på en rad olika håll i Sverige och i världen mot USA:s blodiga ockupation i Irak. Ockupationen innebär inget annat än ett pågående massmord. Såsom en av talarna i Stockholm framhöll, där ungefär 1000 personer slöt upp, sker en katastrof som motsvarar ett 11 september i Irak – varje vecka.

REVOLUTION slöt i vanlig anda upp för att bidra till protesten. Vi skanderade många slagord under marchvägen från Norra Bantorget till Sergels torg. ”Krossa USA-imperialismen”, ”Intifadan visar vägen” och ”Seger åt motståndet” hörde till dessa. Vi skanderade också slagord för att visa vår solidaritet med palestinierna, som i denna period genomgår en av de mörkaste perioderna på många år. Detsamma gjorde vi för Somalia, som p.g.a. den pågående imperialistiska ockupationen från USA och dess knähund, regimen i Etopien, genomlider en omfattande katastrof.

Många talade väl om det berättigade att göra motstånd mot förtryck. Martin Schibbye, f.d. medlem i Kommunistiska partiet, numera Iraksolidaritet, var en av dem. Han slog fast rätten att göra motstånd mot ockupationen och behovet av att stödja den berättigade kampen mot ockupationen.

Tyvärr, men inte förvånande, så tog han aldrig upp frågan om behovet av att arbetarklassen gör solidariteten med motståndet, och i synnerhet irakiska arbetare, till en huvudfråga i kampen mot USA:s ockupation. Sin stalinistiska övertygelse trogen reducerade han kampen för ett fritt Irak till en fråga för alla allmänt progressiva människor. Det är den förvisso, men bara arbetarklassens kamp bär på möjligheten till ett förenat och framgångsrikt motstånd i Irak och till möjligheten av omvandlandet av kampen i Irak till en kamp mot USA-imperialismen och dess underhuggare i hela regionen.

Den gamle socialdemokraten Thage G. Peterson mässade i nästan en halvtimme om FN-resolutioner. Som om arbetarklassen och de förtryckta behöver resolutioner från detta ”tjuvarnas kök” för att ge berättigande åt sin kamp. Efter detta fick den tålmodiga publiken slutligen avnjuta tonerna från först Mikael Wiehe, och sedan av ska-bandet Ska n’ ska.

Lite senare på eftermiddagen hölls också en mindre vägblockad av omkring hundratalet miljövänner, organiserat av Klimax på Hornsgatan. Det var en protest för kollektivtrafik och mot massbilism. Där fanns många djur. Här en pingvin och en gris!

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s