Bolivia: Fascistprefekten och hans kompisar – del 1

Manfred Reyes Villa
Cerdo Fascista = ”Fascistsvin”!

En kamrat i REVOLUTION Sverige bor för närvarande i Cochabamba, Bolivia. Cochabambas invånare har sedan 1993 fått dras med den korrupte högerpolitikern Manfred Reyes Villa – först som borgmästare och numera som prefekt över hela delstaten. Han är kand för sitt förakt mot proletärer och sociala rörelser och var exempelvis som borgmästare delaktig i det brutala våldet mot demonstranter under Vattenkriget 2000. REVOLUTION kommer under de närmaste dagarna publicera en följetång artiklar om den hatade prefekten. Dagens artikel behandlar Manfred Reyes Villa och det USA-drivna militarcentret La Escuela de las Americas – School of the Americas.

Cochabambas invånare har sedan 1993 fått dras med den korrupte högerpolitikern Manfred Reyes Villa – först som borgmästare och numera som prefekt över hela delstaten. Han är känd for sitt förakt mot Bolivias proletärer och sociala rörelser – exempelvis var han som borgmästare delaktig i massakren på demonstranter under Vattenkriget 2000. REVOLUTION kommer under de närmsta dagarna publicera en följetång artiklar om den hatade prefekten. Dagens artikel behandlar Manfred Reyes Villa och det USA-drivna militärcentret La Escuela de las Americas.

Efter att 1973 ha avslutat sin utbildning på Colegio Israelita i La Paz började Manfred studera på Colegio Militar. Tre år senare kompletterade han sin utbildning genom att gå en kurs på La Escuela de Las Americas. Manfred examinerades från La Escuela de Las Americas i april 1976, då han fullgjort kursen Combat Arms Basic C-2.

La Escuela de las Americas, som grundades av USA i Panama 1946, var med och formade den elit av generaler som genom statskupper påtvingade fascistiska diktaturer i många latinamerikanska lander under 70-talet. Från dess klassrum har bland andra Pinochet (Chiles diktator 1974-90), Videla (Argentinas diktator 1976-81), Hugo Banzer (Bolivias diktator 1971-78), Luìs Arce Gòmez, Mario Escobari Guerra och Avelino Rivero Parada (som alla var nära ministrar till den bolivianske diktatorn Luis Garcia Meza – se nedan), Vladimiro Montesinos (f.d. chef for Perus säkerhetstjänst och idag anklagad för bland annat korruption, mord och knarkhandel), Tito Montaño och Freddy Quiroga (mördade tusentals bolivianer i samband med Garcia Mezas diktatur – idag dömda till 50 respektive 20 ars fangelse) och många andra av samma usla sort utexaminerats.

Mer än två tredjedelar av de som var involverade i massakrerna i El Salvador hade examen från La Escuela de las Americas; bland annat 10 av de 12 anklagade för blodbadet i byn El Mozote, då fler än 900 man, kvinnor och barn blev avrättade.

Skolan har bland annat erbjudit undervisning i sofistikerade tortyrtekniker. En manual har avslöjats, som i detalj – med bilder och allt – instruerar hur man lyckas hålla liv i förhörsobjektet samtidigt som man torterar det med elchocker.

På grund av skolans inte helt rumsrena utbildningar och med tanke på vilka studenter den avlat, har den fått tillmälen som “escuela de los asesinos”, mördarnas skola, och “escuela de los torturadores”, torterarnas skola. Dessa smeknamn är ingen som helst överdrift. Från La Escuela da las Americas har många de officerare utexaminerats, som bär ansvaret för den tortyr och de “försvinnanden” som drabbat tusentals latinamerikaner. Då pratar vi inte bara om 1970- och 80-talens avskyvärda diktaturer. Under efterdyningarna av Vattenkriget i Cochabamba 2000 avslöjades det genom film och vittnen, att kapten Robinson Iriarte, klädd som civil, sköt mot en grupp obeväpnade demonstranter, däribland 17-åringen Victor Hugo Daza, som han mördade. Robinson Iriarte hade examen från La Escuela de las Americas.

La Escuela de las Americas, eller SOA – School of the Americas, som den hette på engelska, har idag bytt namn till WHINSEC – Western Hemisphere Institute for Security Cooperation, och försöker ynkligt att få folk att glömma dess ruttna förflutna. Föga imponerande har man t. ex. lagt till åtta timmars obligatorisk undervisning i “demokrati” och “mänskliga rattigheter”. Lyckligtvis har inte detta hindrat ett stort antal latinamerikanska länder, ofta med socialistiskt inspirerade presidenter, att ta avstånd från WHINSEC: 2004 upphörde Venezuela att sända soldater; 2006, som initiativ från president Kirchner, upphörde Argentina; samma år bekräftade Uruguay att de tänkte fortsätta sin bojkott; 2007 slutade Costa Rica (som inte har någon militär) att sända poliser; 2008 har Morales utannonserat att inga bolivianska militärer eller poliser kommer att skickas till WHINSEC.

La Escuela de las Americas är en skola vars syfte alltid varit och alltid kommer vara att undervisa imperialistmakten USA:s militära doktriner. Dess motto är: “Libertad, Paz y Fraternidad”, Frihet, Fred och Broderskap. Manfred Reyes Villa är en av bröderna från La Escuela de Americas!

Morgondagens rapport kommer att handla om Manfred och hans samarbete med den vrickade diktatorn Luis Garcia Meza.

Mycket av faktan i ovanstående text är hämtad från Abraham Delgado Mancillas skrift ”La Verdad sobre Manfred”.

Länkar
Lista över några bolivianska forbrytare som examinerats pa La Escuela de las Americas

Människorättsorganisationen School of the Americas Watch

Tack till Abraham Delgado Mancilla för inspiration och fakta

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Bolivia, Internationell kamp. Bokmärk permalänken.