Stoppa muren!

Apartheidmuren
”Säkerhetsbarriären”

Enligt den brittiska kampanjen [PDF-fil] mot Israels mur i Palestina har 450 kilometer mur konstruerats under de senaste fem åren. Förra året meddelade Israel att muren totalt kommer att bli 790 kilometer lång, en höjning från det ursprungliga målet på 630 kilometer. Under 2007 demolerades också 165 hus som råkade ligga i närheten av muren.

Det officiella syftet med muren är att ”skydda Israel mot terrorism”. Men, vilket till och med FN:s sändebud till Palestina påpekat — denna ”terrorism” (som ofta helt enkelt är berättigat motstånd) föds ju just på grund av ockupationen. Och på senare tid har Israel också erkänt att syftet med muren helt enkelt är att befästa ockupationen. Och inte nog med att man gör Västbanken till ett ”friluftsfängelse”, man passar även på att stjäla mer mark när man ändå håller på. Flera av palestiniernas mest bördiga marker och odlingsfält har helt enkelt ”ringats in” av muren.

Det är uppenbart för allt fler vad som pågår, och aktivister kallar helt enkelt muren för vad den är — en apartheidmur, alltså, en mur som befäster Israels rasism och imperialism mot palestinierna. Israel kallar dock sin mur för en ”skyddsbarriär”.

På 1980-talet engagerade sig många mot den mur Östtyskland reste i Berlin — ”Berlinmuren”. DDR-regimen ansåg att den skulle kallas för ”den antifascistiska skyddsvallen”, men det var det såklart bara ett fåtal hardcorestalinister som godtog.

När det gäller Israels mur, som i många avsnitt är både större och mycket, mycket mer omfattande än Berlinmuren, vägrar dock borgarpolitiker att kalla den för vad den är. Som moderaternas Europaparlamentariker Gunnar Hökmark, ordförande i Samfundet-Sverige Israel: ”den så kallade barriären som på Västbanken framgångsrikt har syftat till att hindra terrorister och självmordsbombare att nå sina mål”.

TT-språket, som är det forum journalisterna på alla största svenska medier har för att bestämma hur man ska rapportera om omvärlden, skriver att ”Barriär är i dag den benämning som de flesta tycks finna lämplig som generell benämning.” Och borgarmedia följer lydigt.

Så länge borgarna fortsätter att kalla muren för ”barriär”, hänga med reaktionära grupper som Samfundet Sverige-Israel, och inte höja ett ord av kritik mot Israels fruktansvärda brott, har Sveriges regering det palestinska folkets blod på sina fingrar. Vi ska inte glömma det.

Seger åt motståndet — i Palestina, Irak och Afghanistan!

S.P.

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Mellanöstern. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s