Stockholm: Hundratals i solidaritet med Gaza

Muren mot Egypten, riven.

Tidningar och TV-nyheter har under de senaste dagarna varit fyllda med fruktansvärda rapporter från Gaza-remsan i Palestina. Som ett svar på att en del palestinska miliser skickat hemmagjorda raketer mot Israel har Israel stängt gränserna mot Gaza, och låst in befolkningen i ett rent helvete, utan tillgång till livsmedel, medicin och andra rena nödvändigheter. Vatten- och elektricitetstillgång har redan eller är på väg att kollapsa, och även mobilnätet i Gaza har lagt av.

Raketerna som skickas mot Israel har, enligt Andreas Malm i Arbetaren, ”totalt dödat 13 israeler [sedan 2001]. Det kan jämföras med att Israel dödade 816 palestinier i Gaza enbart under 2006 och 2007, varav minst 360 var civila.” Givetvis är raketattacker mot civila inget socialister står bakom, men vi ska minnas att det rör sig om ett utsvultet, förtryckt folk som försöker att slå tillbaka mot en ockupationsmakt.

Krisen i Gaza, och det helt olagliga och vidriga, långsamma mordet på Gazas befolkning, handlar egentligen om att Israel vill bestraffa palestinierna för att de, i demokratiska val, röstat fram Hamas till regeringen.

Som ett svar på Israels angrepp mot Gaza samlades människor i städer i hela Sverige för att protestera under lördagen. I Stockholm arrangerades demonstrationen av International Solidarity Movement-Stockholm (ISM), Palestinska föreningen i Stockholm och Islamiska förbundet. Mellan 500-600 demonstranter fanns på plats för att lyssna på tal och sedan marschera till israeliska ambassadens provisoriska lokaler vid Historiska museet på Storgatan. Demonstrationens konferencier, Shora Esmailian, berättade att ambassaden ligger där eftersom de besvärats av för mycket demonstrationer och liknande ”säkerhetshot” vid sina tidigare lokaler. Samma sak ska hända nu, tyckte Shora, och det måste man hålla med om! Förtryckare och imperialister ska aldrig få en lugn stund.

Demonstrationens paroller var:

  • Stoppa de kollektiva bestraffningarna mot civilbefolkningen i Gaza
  • Riv apartheidmuren – häv den illegala ockupationen
  • Försvara rätten att återvända
  • Köp inte ockupationen, bojkotta Israel
  • För ett fritt Palestina

Dessa ämnen återkom gång på gång under samlingarna, marschen och talen. De flesta, om inte alla, talare kom från borgerliga eller icke-socialistiska grupper. Yvonne Ruwaida, miljöpartist, berättade om kontakter med släktingar i Gaza och den svåra situationen där. Andreas Malm, som talade för ISM, sade att de palestinska miliser som nu sprängt ett hål i muren mellan Gaza och Egypten, för att ge det palestinska folket möjlighet att i alla fall skaffa sig lite mat och förnödenheter, var ”våra hjältar”. Flera talare från muslimska förbund och organisationer gjorde klart att palestinierna aldrig skulle låta sig kuvas av Israels statsterrorism.

Under marschen skanderades bland annat ”Leve Palestina”, ”bojkotta Israel”, och kritik mot utrikesminister Carl Bildt, som nyligen besökte en ”säkerhetsmässa” i Israel utan att nämna ett ord om landets fruktansvärda förtryck av palestinierna.

Polisen hade såklart satsat stort under dagen, och demonstrationen tvingades stanna en bra bit från ambassaden. Ett antal så kallade ”dialogpoliser”, snutar som genom att låtsas vara demonstranternas ”kompisar” ska nästla sig in och få reda på underrättelseinformation om vad man ser som mer ”farliga” aktivister, syntes också till. Just idag blev inte stämningen särskilt militant, men alla aktivister uppmanas se upp med dessa snutar, då de flera gånger tidigare spelat en förrädisk roll.

Två aktivister fick gå igenom polisavspärrningarna för att, med högljutt stöd av massan, symboliskt lämna över en kista till ambassaden, följda av en palestinsk flagga.

Oavsett hur lyckade demonstrationer vi håller, vet vi att borgarnas och imperialisternas press kommer att göra allt för att smutskasta oss. När det gäller palestiniernas rättmätiga kamp mot ockupationsmakten brukar borgarskribenter och politiker som stödjer den blodiga israeliska staten dra till med att alla som vågar kritisera Israels agerande är ”antisemiter”, alltså rasistiska mot judar.

Dror Feiler, själv född i Israel och aktiv i Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, gjorde under ett bejublat tal upp med sådana lögner. ”Vi kritiserar inte ett folk eller en religion, utan en stat och en regerings agerande. Det är allas rätt,” sa Feiler, och avslutade med att ”palestiniernas kamp för frihet ger alla progressiva hopp”. Mehmet Kaplan, miljöpartiet, fortsatte med att han skäms över Svenska Dagbladet och Dagens Nyheters rapportering från Palestina.¹

I jämförelse med de många religiösa talarna, flaggorna och parollerna saknades verkligen ett revolutionärt socialistiskt perspektiv, även om ett gäng REVOLUTION-aktivister fanns på plats. Några organiserade block från vänstergrupper syntes inte till, förutom Ung Vänster, som hade en banderoll. REVOLUTION menar att Palestina måste bli ett land för alla, oavsett religion eller folkgrupp, och att vägen dit är en kamp för socialismen där judiska och palestinska arbetare enas i kamp mot gemensamma förtryckare, oavsett om de är israelisk militär eller palestinska kapitalister.

Man måste också se hur ockupationen av Palestina hänger ihop med de andra krigen och ockupationerna i Mellanöstern. Den israeliska borgarklassen är tätt sammankopplad med det amerikanska storkapitalet, som bekostar stora delar av terrorn mot palestinierna. Om USA och dess allierade kastades ut ur Irak, om det afghanska motståndet skulle besegra ockupationstrupperna där – inklusive de svenska – skulle det innebära ett oerhört steg framåt också för palestiniernas, och alla förtrycktas kamp. Inte bara Israels apartheidmur och belägringen av Gaza måste krossas, utan hela det imperialistiska systemet, med syndabockar i Stockholm såväl som Washington. Jag ska inte utveckla vår syn på imperialismen och ockupationen av Palestina vidare här, men läsare som vill diskutera frågan är mer än välkomna att kontakta oss, eller komma på ett av våra möten.

REVOLUTION-aktivister på plats passade även på att sprida information om det möte om händelserna i Bolivia, som arrangeras av våra kamrater i Arbetarmakt imorgon söndag.

Avslutningsvis var det ändå en lyckad dag. Hundratals trotsade kylan för att visa solidaritet med våra palestinska kamrater. Imperialisternas representanter kan räkna med att de inte kan känna sig säkra någonstans, så länge de fortsätter sina krig, ockupationer och sin utsugning av världens förtryckta.

Svante
för REVOLUTION-Stockholm

Mer läsning:

¹På grund av ett misstag tillskrev vi tidigare Dror Feiler Mehmet Kaplans kritik mot de borgerliga morgontidningarna.

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Mellanöstern, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s