Salem 2007: Ungdomar i spetsen mot nazisterna

REVOLUTIONs frontbanderoll

REVOLUTION deltog naturligtvis i årets demonstration mot den nazistiska Salemmarschen. Detta års Salem, liksom förra, lär oss att vi med intensifierad kraft måste satsa mycket mer av arbetet på att försöka få med oss den organsierade arbetarrörelsen i de massaktioner som är nödvändiga om vi verkligen ska kunna stoppa nassarna. Mer bilder finns längst ned i artikeln.

”Bara en sak kunde ha stoppat vår rörelse – om våra motståndare hade förstått dess principer och från första dagen hade krossat rörelsens kärna med den största brutalitet.”

– citat tillskrivet Adolf Hitler

Under lördagen samlades återigen antifascister i Salem för att protestera och agera mot den nazistiska paraden, officiellt en ”sorgemarsch” för att hedra en ung nasse som dödades i ett ungdomsbråk för sju år sedan. Enligt Motkrafts egna beräkningar deltog 1 250 i motdemonstrationen, arrangerad av Nätverket mot Rasism, vilket i så fall är något fler än förra året. Flertalet var ungdomar. Detta trots att länsrätten tidigare i under förra veckan försökte förbjuda alla demonstrationer som planerades i Salem. Det är ett gott tecken att denna skrämseltaktik inte tycks ha burit någon frukt. Om Motkrafts siffror stämmer betyder det att antifascisterna var fler än nazisterna, som enligt de flesta nyhetskällor samlade max runt 800-1 000 rasister.

Demonstrationen dominerades precis som tidigare av frihetliga grupper. SUF, AFA och RF var tongivande och hade medlemmar från olika håll i landet på plats. Omkring 150-200 danskar med rosa flaggor gjorde även de sitt för att sätta färg på demonstrationen. De frihetliga var dock inte ensamma på plats. I år fanns utöver REVOLUTION, som deltagit i Salem alla år då demonstrationer anordnats där, även Elevkampanjen på plats med egen banderoll. Ungsocialisternas flaggor syntes också i tåget.

Det var dock synd att inte fler vänstergrupper slöt upp, tyckte vi. Var fanns t.ex. Ungsocialisternas moderparti, Socialistiska Partiet? I deras tidning, Internationalen, uppmanade man till deltagande i Salem, men själva lyste de med sin frånvaro. Detsamma gäller de stalinistiska grupperingarna. Mest skandalöst var kanske att Ung Vänster (och vänsterpartiet) återigen uteblev. Och värre ändå: De valde att delta i en mycket mindre antirasistisk demonstration i centrala Stockholm, som i sitt mobiliseringsmaterial överhuvudtaget inte nämnde att en av de största nazistiska manifestationerna i Norden ägde rum på samma dag. Den opportunistiska ”tig ihjäl fascismen”-taktiken som större delen av den övriga vänstern sysslar med är en återvändsgränd.

Två undantag bland den vänster som valde att strunta i årets största nazistsammankomst var dock SSU-Malmö och Vänsterns Studentförbund- Stockholm, som deltog i motdemonstrationen. Fler lokalorganisationer, i UV och SSU, borde följa deras exempel, och fråga sig själva om ledningens vägran att konfrontera fascisternas terror verkligen är rätt väg att gå.

När nazister marscherar på gatorna är det en plikt för alla progressiva och inom vänstern att försöka mobilisera till motaktioner, göra motstånd och om möjligt stoppa dem. I valet mellan den reformistiska miniprotesten inne i stan, och den frihetligt betonade, konfrontativa motdemon i Salem, stod svaret klart för oss: Även om vi kritiserar delar av anarkisternas taktik, och starkt lyfter fram att kampen mot fascismen måste vara en masskamp, är Salem-demon den plats dit de mest militanta, mest beslutna aktivisterna och ungdomarna samlas.

Vi i REVOLUTION var i år inte lika aktiva i mobiliseringskampanjen som tidigare. Dels eftersom vi har arbetat med Septemberalliansens mobiliseringar. Dessutom har vi involverat oss i Kampanjen Stoppa Våldtäkterna, vilket tagit tid och resurser. Trots det var vi fler än förra året som gick i REVOLUTION:s block. Vi var också bättre samordnade och mer förberedda på vad som skulle inträffa. Utöver medlemmar från Stockholm fanns kamrater från Katrineholm och Göteborg på plats och deltog.

Under samlingen innan demon sålde vi tidningar och delade flygblad (sammanlagt 800 stycken) inför antivåldtäktsdemon som Kampanjen Stoppa Våldtäkterna anordnade på måndagen (läs mer om det i denna rapport). Sedan började vi ställa upp för demonstrationen. Med två megafoner till hands körde vårt block slagord mot fascism och kapitalism och för internationell solidaritet och klasskamp. Vi ledde också slagord mot USA:s imperialistiska krig i Irak, ett krig som resulterat i växande islamofobi, reaktionära vindar som också förstärker rasism och fascism.

Bland de många olika slagord som ekade i tåget hördes flera våldsromantiska och liknande paroller, om att misshandla nazister och så vidare. REVOLUTION delar naturligtvis idén om att en antifascistisk kamp också måste konfrontera fascisterna på gatorna, men i det här fallet tror vi att sådana slagord mer skrämmer bort potentiella medkämpar än peppar till kamp.

När tåget åter började närma sig Salem Centrum sköts två lysraketer upp i luften. På denna givna signal bröt sig merparten av vår grupp tillsammans med några hundratal övriga ut ur demonstrationen. Syftet var att förhindra polisen från att bussa iväg folk vid demonstrationens slutpunkt. Kamrater i REVOLUTION återsamlades uppe på ett litet berg varifrån vi hade god utsikt. Vår grupp fick också sällskap av ett flertal andra. Efter att ha ätit och druckit begav vi oss ner mot centrumområdet. Civilsnutar hade vid det laget tagit sig upp på berget och börjat trakassera folk. Planen för oss var att efter en viss tidpunkt försöka ta oss till en av skolorna, där vi siktade på att möta upp andra grupper som planerat ta sig dit. Vi skickade ut kamrater som kollade att det var fri väg från snuten och, då detta var fallet, gav vi oss sedan av i samlad trupp.

Vi tog oss så småningom till skolan, efter olika strapatser, och efter att ha skakat av oss polisen, som vid ett tillfälle fick korn på oss. Väl där var vi dock i stort sett ensamma. Ytterligare en grupp på omkring 20 personer hade också tagit sig dit, men det var allt. Vi beslöt oss för att bege oss närmare nazistdemonstrationen, som ännu inte börjat. Vi fortsatte sedan genom olika bostadsområden, ofta jagade av snuten, som med hjälp av värmekameror följde våra rörelser via helikopter. Det roliga slutade vid 17-tiden, då vår grupp fastnade vid en annan skola där polisen stängde in de flesta av oss. Vi var ändå sammantaget rätt nöjda vid det laget. Även om marschen inte stoppades, betydde de olika gruppernas aktiviteter i Salem att nazisterna fick stå och frysa ett par timmar längre än planerat, innan de kunde genomföra sin marsch med stor polisbevakning.

En försening av marschen är antagligen allt som går att uppnå med nuvarande taktik och förutsättningar. Det samlade intrycket är att polisen, som kallat in 500 extra snutar för att skydda nazistmarschen, inte hade några större svårigheter att på några timmar gripa flertalet av dem som deltog i smågruppsaktionerna. Små grupper av antifascister, som dessutom är dåligt samordnade i förhållande till varandras aktiviteter, kan inte komma särskilt mycket längre än till att störa ordningen för en begränsad tid.

Vi har också synpunkter på de metoder som vissa aktivister använde sig av. Den stenkastning som förekom mot brandmän som kallades in för att släcka mindre bränder och vädra ut en skola som träffats av en rökbomb, tillhörde bottennappen. Att låta ändamålet helga medlen måste inte betyda att allt taktiskt tänkande ersätts av dårskap. I princip skulle mycket värre attentat kunna legitimeras på samma vis. Denna konfrontation visar på vissa anarkisters bristande insikt om behovet av att vinna arbetarrörelsen för den antifascistiska kampen. Antifascister måste tvärtom i varje situation försöka agera på ett sådant sätt att solidariteten mellan oss och arbetare stärks. Det gör den inte genom den typen av aktiviteter. Liknande kritik kan riktas mot vältandet av folks soptunnor i syfte att blockera vägar i radhusområden. Blockader kan naturligtvis vara nödvändiga, och man kan inte alltid göra alla boende i Salem nöjda när man under hetsjakt från snuten försöker stoppa en nazistdemonstration. Men aktivisterna måste försöka ta så stor hänsyn som möjligt. Alla handlingar som innebär förstörelse av boendes egendom måste övervägas noga. Tanklösa aktioner är ett uttryck för en antisocial politisk inställning som är utmärkande för aktivister som ser den nuvarande antirasistiska rörelsen som tillräcklig – trots att vi uppenbarligen är marginaliserade i samhället.

Den antifascistiska rörelsens mariginalisering är dock inget vi kan lösa enbart genom att ge efter för borgarnas hetspropaganda mot alla antirasister. De borgerliga partierna, som säger sig vara mot rasism och främlingsfientlighet, lyfter inte ett finger när nazister marscherar på gatorna. Helst skulle de vilja att ungdomarna i det här landet var lika passiva som dem. Deras ”antifascism” är inte värd någonting. Media följde naturligtvis upp denna linje, och i allt från Dagens Nyheter till Aftonbladet skrevs upprörda rapporter där antifascister och nazister målades upp som likvärdiga ”extremister”. Folkmordsförespråkarnas och mördarnas marsch, som inte mötte protester från etablissemanget, beskrevs med en fin och oskyldig omskrivning som en ”högerdemonstration”.

Vi vet att borgarna inte är intresserade av antifascism. Vi vet att ledningen för Ung Vänster, ledningen för SSU, inte gör något för att konfrontera fascisterna i praktiken. Och vi vet att den rasistiska snuten, som försvarar de rika i samhället, inte kommer att göra det. Vi stödjer militanta aktioner mot fascismen. Direkt aktion av en minoritet kan i många lägen vara helt korrekt som ett sätt att slå mot våra fiender. Men detta års Salem, liksom förra, lär oss att vi med intensifierad kraft måste satsa mycket mer av arbetet på att försöka få med oss den organsierade arbetarrörelsen i de massaktioner som är nödvändiga om vi verkligen ska kunna stoppa fascismen.

Krossa fascismen, leve kommunismen!

2007-12-12
REVOLUTION

Se även:
Rapport: Modiga antifascister i Salem 2006

REVOLUTIONs block

Det här inlägget postades i Antifascism, Antirasism, Rapport, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s