Stockholm: Husbyborna bjöd motstånd mot social rensning!

 

”Chock och ilska i Husby över planerad upprustning”. Så löd rubriken i ett tvåsidorsuppslag i Dagens Nyheter idag. Och ilska över att Svenska Bostäder försöker evakuera befolkningen i Järvaområdet, i ett första steg från ett 90-tal lägenheter på Trondheimsgatan, för att lyxrenovera till ”nyproduktionspriser” och samtidigt höja hyrorna med upp till 75 procent (!) saknades det inte på demonstrationen i Husby ikväll.

Som en talare slog fast – Svenska Bostäders kampanj, som man kallar för ”Järvalyftet”, handlar om att lyfta ut arbetarklassen och lyfta in välbeställd medelklass istället! För det är inte många, om någon, av de boende som kommer att ha råd med månadshyror som skulle vara högre än de som man får betala i Hammarby Sjöstad idag. Upp emot 9 500 kronor för en trea är så klart mer än vad arbetare kan betala. I Husby, vars befolkning i hög utsträckning redan lider av segregation, rasism och arbetslöshet, har många boende redan i nuläget svårt att få ihop till hyror och räkningar.

Som krydda på moset beslöt de borgerliga politikerna i Stockholms stad under dagen dessutom att lägga ner Dalhagskolan i området. Eleverna, som deltog redan i Septemberalliansens demonstration den 18 september, strejkade och demonstrerade i protest. En engagerad lärare utbrast i ABC-nytt: ”Dom skiter fullständigt i förorterna, dom bryr sig bara om rika områden”. Detta efter att kraftfullt ha tillbakavisat de borgerliga politikernas argument om överetablering i Husby. Skolan, där 98 procent av eleverna har invandrarbakgrund och behöver stödet de kan få från skolans duktiga lärare, gynnas knappast av längre resvägar och större klasser i andra skolor.

Sådan var alltså bakgrunden då omkring 300 upprörda hyresgäster, elever, lärare och sympatisörer samlades på Husby torg för att gemensamt ge uttryck för sin vrede mot Svenska Bostäders planer. I talen fördömde flera boende Svenska Bostäders skamlösa beteende. Svenska Bostäder har begått en viss självkritik för hur man genomfört processen (man har inte frågat de boende vad de tycker överhuvudtaget!) men fortsätter samtidigt att skicka ut flyttvärdar som genom dörrknackning försöker få hyresgäster att skriva under den förrädiska flyttkontrakten. Hyresgästföreningen, som vaknat till liv, försöker nu ta striden. Och de boende har bildat föreningen ”Järvas Framtid” för att sätta press på sina förhandlare.

Efter en livlig och militant demonstration avslutades protesten utanför Svenska Bostäders lokaler. Där tog Svebos VD, Göran Wendel, emot de protesterande. Wendel hade i DN-artikeln utmärkt sig för att angripa deltagare och arrangörer för att vara politiska extremister och bemöttes inte precis med jubel. Under demonstranternas massiva burop, och en och annan talkör på temat ”hata Wendel”, misslyckades han fullständigt med att svara på frågor om hyreshöjningarna och gav i övrigt inga konkreta besked. Inför kritiken svarade han att han minsann ”inte kan stå här och prata bostadspolitik”. Arrogansen lugnade knappast de protesterande.

På plats fanns politiker från socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Dessa kritiserade givetvis den borgerliga bostadspolitiken, men ingen av dem sade något om att det endast är masskamp som kan stoppa borgarna. Socialdemokraten Terese Lindberg, som är vice ordförande i Svebo, konstaterade att ”misstag begåtts” men tog inte avstånd från Svebos planer i övrigt. De övriga försvarade också åtminstone delvis Svebo genom att peka på att det framförallt är borgarna i stadshuset som har skulden i och med bostadspolitiken. Även det stämmer att de senare har ett huvudansvar så betyder det inte att hyresrättskapitalisten Svebo går fri från skuld.

En viktig och pådrivande kraft i arbetet inför demonstrationen, Rättvisepartiet Socialisterna, höll samtidigt förvånansvärt låg politisk profil. RS:aren Arne Johansson, som själv var den mest pådrivande talaren och som krossade Wendels undanflykter, kritiserade t.ex. aldrig vänsterpartiets och miljöpartiets politiker för deras kompromissande med den borgerliga bostadspolitik och skolpolitik som faktiskt redan börjat under det förra styret i Stockholm. Här gällde det uppenbarligen att visa enad front.

Torsdagen den 13 december blir det en ny demonstration mot Wendel och Svebo. Som flera talare slog fast så har kampen bara börjat!

Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s