Rage Against The Machine är tillbaka!

Om man kollar in CD-samlingen hos en kommunist är det stor chans att man hittar en platta med det revolutionära, amerikanska metal/rap-bandet Rage Against The Machine…

RATM var aktiva på 90-talet, innan metal-rap betydde Limp Bizkit, och förutom att de rent musikaliskt sett var en av de främsta banden, hade de alltid en klar, revolutionär vinkel på sina låtar. Musiken handlar om behovet av uppror, om zapatisterna, USA:s odemokratiska historia, hat mot överklassen, med mera.

Även om bandet spretade ganska rejält politiskt, med allt från frihetliga tendenser till låtar som stödde de skvatt galna, sekteristiska maoisterna i Peru, ledde deras skivor till att fler än en ung lyssnare sökte sig till vänsterpolitik. I konvoluten finns alltid länkar till diverse vänster- och kamporganisationer, och till Evil Empire, från 1996, inkluderades en Rage Against The Machine reading list, med boktips med allt från HBT-kamp, beatlitteratur, Che Guevara och mediakritik till klassiska böcker av Marx. Engels och Lenin.

RATM från 1992 – Rekomenderas varje revolutionär!

I år kom glädjande nyheter från USA: Rage Against The Machine är tillbaka, åtminstone för ett par spelningar. Och de har inte tappat kampglöden. Enligt basisten gitarristen Tom Morello kände bandet att det var dags att spela igen på grund det högerklimat som svept in över USA under George W. Bush.

De är redan inblandande i kontroverser. En av de första spelningarna var i april på rockfestivalen Coachella, där de var en av de största akterna, och spelade framför en stor zapatistflagga. Under en av låtarna, Wake Up, höll sångaren Zack de la Rocha ett tal, där han började med att citera Noam Chomsky:

”Om samma lagar som nazisterna efter andra världskriget dömdes under skulle tillämpas på amerikanska presidenter, så skulle varenda en av dem, varje rik, vit president från Truman och vidare, ha hängts och skjutits – och den nuvarande administrationen är inget undantag. De borde hängas, ställas inför rätta, och skjutas. Som alla krigsförbrytare borde.”

Talet (hela låten, med tal, finns på denna länk) möttes av jubel från den massiva publiken. Zack fortsatte:

”Men utmaningarna vi står inför är större än frågan om vilken administration vi ska ha. De är större val, än att vart fjärde år göra en liten förändring. De är större än allt sånt. För hela det här ruttna systemet har blivit så brutalt och så grymt att det måste förstöra hela länder och göra vinst på att bygga upp dem igen för att överleva – och det är inget system som ändras vart fjärde år, det är ett system som vi måste bryta ned, generation efter generation efter generation efter generation efter generation… Wake up!”

Det är ord man kan hålla med om. Några som inte höll med var amerikanska högermedia. ”Rockband vill skjuta presidenten”, skrek pressen ut, och i superkonservativa TV-kanalen Fox, oroades en av deras största profiler, Ann Coulter, av att ”vänstern använder så mycket våld.”

Detta prat om våld kommer alltså från en journalist som helhjärtat stödjer ockupationerna av Irak och Afghanistan, som kallat både Bill Clinton och Al Gore för ”fikusar” (”total fags”), som angående muslimer skrivit att ”vi borde invadera deras länder, döda deras ledare, och konvertera dem till kristendomen”, och, trots att hon själv är kvinna, sagt att ”allt skulle bli mycket bättre om kvinnor blev av med rösträtten”.

Man skulle kunna tänka sig att RATM backade inför en sådan hetskampanj i pressen. Så här svarade de, vid en hiphopfestival i juli:

”För ett par månader sedan försökte fascistsvinen på Fox News Network att trycka ned vårt band genom att påstå att vi har sagt att presidenten borde mördas. Nä, det vi sa var att han borde ställas inför rätta som en krigsförbrytare och att han borde hängas och skjutas. Det är vad vi sa. Och vi tänker inte backa från det, för de verkliga mördarna är Bush och Cheney, och hela administrationen, på grund av de liv de har förstört här och i Irak. De är mördarna. Och vad de vägrar sända i TV, och som jag och de andra i bandet tycker är mycket mer provocerande är följande: att systemet blivit så brutalt och grymt att de måste starta krig och göra vinst på förstörelse i hela världen för att överleva som en världsmakt. Det är vad vi sa. Och vi vägrar att hålla tyst om det, vi tänker inte backa från det.”

En eller ett par skivor med Rage Against The Machine är ett måste i alla revolutionärers skivsamlingar! Nästan alla deras låtar går dessutom att söka upp och lyssna på direkt i browsern genom sajten SeeqPod (sök på Rage Against The Machine). För oss revolutionärer med mindre plånböcker är det bara att hoppas att återföreningen varar länge nog för att bandet ska kunna sprida sin revolutionära glöd till oss i Europa.

Svante Persson

Annonser
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s