Senaste nytt om borgarnas skandalartade stöld från arbetarklassen

Den moderna staten är blott ett utskott som förvaltar borgarklassens gemensamma affärer, kunde redan marxismens grundare konstatera. Man skulle kunna tro att kristdemokraternas och regeringens Mats Odell har föresatt sig att illustrera detta – det vill säga, man kunde ha trott det om Odell hade varit en mer begåvad person.

Inte desto mindre ger borgarregeringens senaste härva en strålande bekräftelse på denna marxistiska slutsats. Regeringen ska sälja ut stora statliga tillgångar, så hur går de till väga? Naturligtvis tillsätts en kommission med representanter från det privata näringslivet, eller kapitalistklassen med ett mindre förskönande ord – med andra ord representanter från den klass som har tänkt sig att för en billig penning köpa på sig våra gemensamma tillgångar.

Att Odell sen inte förstod bättre än att ge uppdraget till företrädare för den värsta svindlarkapitalismen – i avsaknad av ett svenskt Enron fick Carnegie duga – gör naturligtvis historien ännu tydligare och dråpligare, men det är inte där den huvudsakliga poängen ligger. Det viktigaste att notera i Reinfeldtskockens senaste härva är att kapitalisternas direkta representanter bjuds in för att utforma utförsäljningen av statliga bolag – en utförsäljning som samma kapitalister tänkt sig göra grova pengar på.

Detta kanske inte klassas som korruption enligt Svea rikas lag, men de flesta arbetare kommer nog att kunna se det för vad det är. Maria Borelius, tv-licenser och allt annat Reinfeldts ministrar har fifflat med tidigare är blaha blaha. Det är nu det riktiga, storskaliga fifflet och svindleriet visar sig, nu står de statliga bolagen och värden för många miljarder på spel. Samtidigt är förstås regeringen på offensiven för att bekämpa ”fifflet” som alla vanliga arbetare kan göra sig skyldiga till. Om vi gör minsta snedsteg ligger vi illa till, allt medan överklassen och dess språkrör i regeringen kan härja fritt.

Jens Hugo, Arbetarmakt 

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetarkamp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s