Lyckad studiedag!

18 deltagare dök upp på Revolutions studiedag i Stockholm denna lördag för att diskutera politik. På dagordningen stod marxismens grunder, feminismens relation till kvinnokampen och antifascism.

På alla dessa punkter startade vi med att kamrater höll introduktioner, vilket sedan följdes av smågruppsdiskussioner som varierades med gemensamma möten där det rapporterades vad som sagts och där det fanns utrymme för vidare diskussion.

Efter inledande diskussion med information om Revolution, vilka vi är och vad vi gör, hölls en introduktion om marxismen som gick igenom de olika grundstenarna i denna ”proletariatets revolutionära doktrin” (Lenin). I de efterföljande smågruppsdiskussionerna diskuterades flera frågor, bl.a. frågan om klass, vad som utgör arbetarklass och hur vi förhåller oss till Marx syn på behovet av ”proletariatets revolutionära diktatur”. Kamrater pratade bl.a. om vikten av att vara tydliga med vad vi menar och då framhålla att proletariatets diktatur samtidigt innebär en mycket mer djupgående form av arbetardemokrati än vad kapitalismen kan tillåta. Samtidigt poängterade kamrater att det också är viktigt att vara tydliga: kommunismen – visionen om ett klasslöst samhälle – kan inte uppnås med fredliga metoder. Den borgerliga staten som försvarar privategendomen måste avskaffas och ersättas av en helt annan form av stat baserad på och organiserad av arbetarrörelsen och de förtryckta. Detta är nödvändigt för att kunna bygga upp en socialistisk ekonomi som ser till människornas behov i första hand, men också för att slå tillbaka försök från borgerligheten att ta tillbaka sin förlorade makt.

Innan nästa punkt för dagen tog vi lunch och såg till att alla var mätta och belåtna. Bagetter med en mängd olika pålägg serverades.

Feminismen och kvinnokampen inleddes med en inledning om kvinnorörelsen på 1970-talet och feminismens roll i denna. Inledaren tog upp om feminismens kris idag och påtalade behovet av att förstå feminismen inte bara som en idé om jämlikhet och uppmärksammandet av en könsmaktsordning, utan även som en ideologisk strömning som ger uttryck för ett socialt intresse. Till sin kärna är feminismen fortfarande begränsad till en snäv klassanalys där den feministiska kampen blir en kamp som, på bekostnad av arbetarklassens kvinnors intressen, bygger en klassöverskridande rörelse. Feminismen, uppfattad som en rörelse med ett borgerligt/småborgerligt klassinnehåll, är problematisk eftersom den inte kämpar mot det kapitalistiska system som återskapar och förstärker kvinnoförtrycket. I 1970-talets kvinnorörelse spelade också feminismen en negativ roll i förhållande till rörelsens tidiga ambitioner att bygga en proletär kvinnorörelse.

Efter inledningen samlades vi i i ett första steg i smågrupper med killar och tjejer i olika grupper och diskuterade steg medlemmarnas erfarenheter av sexism, av att ha agerat sexistiskt eller att ha blivit utsatt för sexistisk behandling. Efter ytterligare en gemensam diskussion med rapporter från diskussionerna så delade vi åter upp oss i smågrupper, den här gången blandade, och diskuterade hur vi i Revolution ska arbeta för att vara en välkomnande grupp för tjejer, invandrare och personer från minoritetsgrupper. Vi sticker inte under stol med att vi i nuläget har en sammansättning som inte reflekterar den grupp vi vill bygga. Även om REVOLUTION i sitt kampanjarbete tenderar att träffa en alltmer blandad grupp av människor när vi är ute i förorterna, och att utvecklingen på så vis kan sägas gå i rätt riktning, så måste arbetet med att göra REVOLUTION till en välkomnande grupp diskuteras regelbundet. Diskussionen var mycket livlig, och resulterade i en massa bra förslag som vi antecknade ner för att jobba med under hösten. Se en sammanställning av resultateten här.

Ytterligare en diskussion gällde hur vi bör förhålla oss till begreppet feminism som sådant. Kamrater pekade på vikten av att förklara vår ståndpunkt på ett sakligt och konstruktivt sätt utan att ge efter den vanliga antifeministiska propagandan. Vi har som marxister så klart mycket att bevisa, men vi anser endå att marxismen erbjuder de avgörande verktygen för kvinnofrigörelse!

Sist men inte minst, efter att ha ätit en middag bestående av kokta rödbetsklyftor, couscous och tzatziki, hölls en inledning om fascismen och hur kommunister har försökt förstå detta fenomen för att kunna bekämpa det historiskt. Erfarenheterna av fascismens roll i Tyskland på 1930-talet diskuterades liksom vad trotskisterna menade med behovet av en antifascistisk enhetsfront. Även här körde vi sedan med smågruppsdiskussioner där olika frågor diskuterades. Vi diskuterade hur vi ska kunna förena antifascistisk masskamp utan att ge avkall på en militant hållning (vikten av att konfrontera fascister och deras aktiviteter även fysiskt), vi pratade om enhetsfrontstaktiken och om polisens roll ( bl.a. om det är korrekt att ställa krav på polisen attagera mot fascister). Återigen samlades vi sedan för en entusiasmerande och intressant gemensam diskussion.

Därefter stannade några kvar i lokalen, benägen i Masmo, och fortsatte diskutera tills sent med förfriskelser till hands. Allt som allt var de flesta överens om att studiedagen var en given succé som förde organisationens medlemmar närmare varandra och verkade skolande. Kul var inte minst nya kamraters närvaro från Katrineholm, kamrater som nu planerar att dra igång med verksamhet på sin egen ort.

Viva la Revolution!

Annonser
Det här inlägget postades i Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s