Hur vi gör REVOLUTION till en välkomnande grupp!

Nedanstående är en sammanställning av de förslag som kom upp under studiedagens diskussioner på hur REVOLUTION blir en välkomnande grupp som det ska vara lätt för alla intresserade att bli en del av, samt hur vi på ett medvetet plan bör agera för att stärka tjejers, etniska minoriteters och andra minoritetsgruppers ställning och position i REVOLUTION.

Vad vi bör tänka på i vårt interna arbete:
– vi bör alltid som praxis använda oss av talarlista med handuppräckning. En mötesordförande bör ansvara för att se till att ordet fördelas rättvist.

– positiv diskrimnering: på möten bör unga eller mer oerfarna medlemmar/kontakter, medlemmar/kontakter som inte brukar ta ordet få förtur och placeras högst på listan när man räcker upp handen.

– viktigt att vi varvar politiska aktiviteter med sociala lättillgängliga aktiviteter för att stärka banden mellan medlemmar för att balansera aktivismen och göra den roligare. Skapa en bra kultur i gruppen!

– vara uppmärksamma på jargongen i gruppen. Undvika sexistiska skämt (även om det inte verkar förekomma inom gruppen), involvera nya kontakter i gruppen politiskt och socialt på ett inkluderande sätt osv.

– att då det finns ett stort behov av det, eller då tillfälle ges, någolunda regelbundet hålla tjejmöten och killmöten i gruppen, och att i anslutning till detta koppla sådana mötesformer till en gemensam diskussion i hela gruppen. Vi verkade vara överens om att vi inte bör använda oss av separata mötesformer på ett sätt som snarare än att motverka t.ex. könsskillnaders negativa betydelse förstärker en negativ könsarbetsdelning i gruppen (exempel: ”där bara tjejerna håller på med kvinnokamp”, ”där HBT-kamp bara blir en fråga för HBT-medlemmar). Målet måste alltid vara att diskussionen om hur vi ser till att Revo är en välkomande grupp för tejer (och de med invandrarbakgrund, HBT-personer osv) måste behandlas som en fråga för hela organisationen/alla medlemmar. Men vi ser också vinsten med att skapa forum där tjejer och killar var för sig kan diskutera diskutera sina erfarenheter av sexism. Precis som det kan vara lättare för en tjej att sätta ord på erfarenheter av kvinnoförtrycket tillsammans med andra tjejer så kan det vara positivt för killar att prata om sina erfarenheter av sexism och hur man själv har agerat sexistiskt med andra killar – just för att erfarenheterna av det kvinnoförtryckande och sexistiska klassamhället skapar olika förutsättningar för tjejer och killar. 

– när vi har större möten där förutsättningar för det finns hålla smågruppsdiskussioner i anslutning till gemensamma. Det är ofta lättare för osäkra och/eller nya medlemmar att uttrycka sig i mindre grupper. Stärker både den kollektiva diskussionen och självförtroendet i gruppen.

– vara medvetna om att det är viktigt att vi inte automatiskt förväntar oss att det är tjejer i gruppen som ska ta ansvaret för kvinnokampen.

– att regelbundet tillämpa diskussionsrundor där alla medlemmar i tur och ordning får möjlighet att säga vad de tycker (inte tvinga).
 
Vad vi bör tänka på i vårt utåtriktade arbete:
– Revo bör vara en grupp som i hög grad profilerar oss i kvinnokamp och visa utåt att vi tar frågan på allvar. Vi bör organiserat ingripa i demonstrationer på 8 mars, Pride osv på ett sätt där vi profilerar oss.

– göra och sälja ett kvinnokampsnummer av tidningen (”kvinnokampsspecial”). Eventuellt att ha ett stort antal sidor i ett kommande Revo-nummer som fokuserar på detta.

– ge tjejer stort utrymme i vårt arbete (både internt och utåt). Uppmuntra tjejer i organisationen att hålla inledningar, ta ledande roller i våra kampanjer, demonstrationer osv. Att ge tillräckligt stöd för att en kamrat som väljer att ta en ansvarsroll i något sammanhang ska känna sig så trygg som möjligt i denna roll.

– när vi rekryterar och gör kontaktarbete på demonstrationer och dylikt ska vi prioritera att prata med ungdomar som tillhör socialt förtryckta grupper. Inte minst killars ansvar att i det utåtriktade arbetet tänka på detta.

– vi som är killar bör tänka på att vi bör relatera till såväl kontakter på demonstrationer som i gruppen på samma sätt oavsett om det är en kille eller en tjej. Det kan lätt bli så att killar p.g.a. könssegregeringen i klassamhället och den medföljande osäkerheten inför motsatt kön, i sitt sätt att relatera till potentiella kontakter återskapar en situation där killar diskuterar politik och ”seriösa frågor” främst med andra killar samtidigt som diskussioner med tjejer blir mer opolitiska. (Detta faller under både internt och utåtriktat arbete).

– upprätthålla en bra bevakning på hemsidan av kvinnokamp och frågor som rör kvinnors och andra socialt förtryckta gruppers situation.

Annonser
Det här inlägget postades i Bra-att-ha, Kvinnokamp, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s