18 september: Stor, framgångsrik protest mot borgarna!

 

Så var det dags. Efter flera veckors mobiliserande med skolbesök, affischering och flygbladsutdelning på stan samlades organisationerna i Septemberalliansen tillsammans med många andra för demonstration mot borgarna i Stockholm och i andra städer. Vid 18-snåret började det bli ordentligt trångt på Sergels Torg som fylldes ut till bredden av alla som ville protestera!

Det var en impornerande samling som dök upp. Olika arbetargrupper –  brevbärare, kollektivtrafikarbetare, vårdarbetare, kommunalare, några gruvarbetare från Kiruna m.fl., invandrarföreningar, förortsungdomar, lokala grupper som bekämpar privatiseringar och utförsäljning av hyresrätter, kvinnokampsgrupper, organiserade elever och papperslösa. Alla trängdes på plattan och skanderade gemensamt slagord så att det dånade ordentligt. Det var tryck!

Siffrorna varierar: Mer försiktiga bedömmare trodde på 3000. Enligt Septemberalliansen och merparten av media var det kanske så många som 5000. Oavsett vart sanningen ligger var det ett solklart steg i rätt riktning. Det vittnade om att det finns ett brett missnöje mot den borgerliga regeringens nyliberala offensiv, och att det finns många som vill vara med och kämpa mot denna politik, trots att arbetarrörelsens ledare sviker.

Talen var många och flera av dem gav uttryck för antikapitalistiska stämningar. Harry Rantakyrö från Gruvtolvan kritiserade LO-ledningens passivitet och uppmanade till kamp. Han citerade också den gamla socialdemokraten och tillika reformisten Hjalmar Branting, som i ett av sina radikalare ögonblick tillslog att ”vi måste förena oss mot kapitalismen”. Hasse Nilsson från Lärarförbundet sade i sitt tal att ”[d]agens landsomfattande protester är en skärpning av motståndet mot borgarklassens oändliga profitjakt och deras oändliga girighet. Kapitalismen föder motstånd och uppror!” Under talen, som var många, koncentrerade vi huvudsakligen våra krafter på att sälja tidningar och dela ut flygblad inför REVOLUTION:s studiedag lördag den 29 september.

Vi i REVOLUTION deltog tillsammans med Arbetarmakt i det antiimperialistiska blocket. Vi gick framför asylblocket och bakom de autonomas ”Klass mot klass”-block. REVOLUTION hade två banderoller. Vår stora vita med världskartan och ”Bekämpa USA-imperialismen” och vår röda: ”En värld att vinna – Global revolution mot global kapitalism”. Arbetarmakt hade en banderoll med texten ”Bygg aktionsforum – Störta borgarna”. Omkring ett femtiotal valde att gå med oss.

 

Vi skanderade antiimperialistiska, antiborgerliga, antirasistiska/antifascistiska och antisexistiska slagord vart om vart annat. Vi använde oss av två megafoner och fick med oss grupperna bakom och framför oss. Blocket var enligt en kamrat som observerade hela demon, och som därför kunde jämföra oss med andra, ett av de i särklass mest högljudda och militanta. Bredvid oss kom också en grupp skolelever som ville rädda nedläggningshotade Dalhagskolan och bidrog till kampandan!

 

Septemberalliansens protest i Göteborg på Gustav Adolfs Torg

Även i Göteborg fanns en av REVOLUTION:s medlemmar på plats tillsammans med folk från sin skola. 18 september-demonstrationen i Stockholm fick en liten motsvarighet i Göteborg i form av en manifestation på Gustav Adolfs torg. Tillställningen var helt dominerad av RS/Elevkampanjen och förutom dem var en handfull organisationer på plats, bland annat Irans Arbetarkommunistiska parti och Revolutionära Fronten, som båda bidrog med bra tal. Sammanlagt stod åtta personer och talade. Talen varvades med några sköna talkörer i stil med ”Ni sänkte A-kassan – vi sänker er!” och ”Reinfeldt, Bildt o Littorin – avsätt dessa borgarsvin!”. Saknades gjorde dock många organisationer och man kan inte göra annat än att beklaga den revolutionära vänsterns käbbel och splittring och hoppas på och kämpa för en framtid med en enad, revolutionär vänster. Död åt sekterismen!

Vilken väg framåt? Bygg aktionsforum!
Nu måste kampen fortsätta. Den 3 oktober kommer Septemberalliansen att anordna en framtidsdiskussion om motståndet. Arbetarmakt och REVOLUTION har inom alliansen rest förslaget om att utlysa ett aktionsforum för att samla rörelsen och öppna upp en demokratisk diskussion/debatt om vägen fram för kampen. Demonstrationer i all ära, de behövs nu och kommer att spela en viktig roll i att samla rörelsen även framöver. Men för att utnyttja den potential som finns i nuläget måste en politisk debatt öppnas upp inom rörelsen kring frågor som måste behandlas för att vi ska kunna effektivisera och bygga motståndet: hur ska vi utmana arbetarrörelsens nuvarande reformistiska ledarskap, hur kan vi nå ut till och organisera kvinnor, invandrare, flyktingar och ungdomar i arbetarförorterna och se till att kampen mot borgarna blir en kamp för ett alternativ som tar hela arbetarklassens intressen på allvar? Dessa frågor måste debatteras för att vi ska kunna gå vidare och intensifiera kampen mot borgarnas utsugarregering. Läs mer utförligt om idén om aktionsforum här.

Borgarna ska falla!

Annonser
Det här inlägget postades i Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s