Chile: 11 september 2007

 

Salvador Allende – Chiles president innan militärkuppen

Under natten till tisdagen den 11 september kom folk i många chilenska städer ut för att högtidlighålla minnet av alla de socialister som mördades under Augusto Pinochets tid vid makten.

Konfrontationerna blev hårdast i de fattiga förorterna till Santiago då polis använde vattenkanoner och tårgas mot demonstranter, som svarade med att bygga barrikader av brinnande däck och kasta Molotov cocktails mot angriparen. 

Totalt greps 445 personer i Santiago. Enligt polisen ska fyra poliser ha blivit skottskadade. Ett tiotal demonstranter ska också ha skadats under sammandrabbningarna och enligt obekräftade källor (?) ska en polis ha avlidit efter att ha blivit skjuten i huvudet.

Pinochet – militärdiktator som mördade socialister

Augusto Pinochet styrde Chile mellan åren 1973 och 1990, han blev även senator på livstid från 1998 tills hans död den 10 december 2006. I Allendes politik innefattades bl.a. att delar av näringslivet skulle nationaliseras. Många amerikanska företag utlyste strejker och bojkotter, vilket ledde till stopp i produktionen och matransoner i Chile.

Många av Allendes radikala anhängare ockuperade privata fabriker och jordbruk. USA behövde göra sig av med en sådan regering, med vilka medel som än krävdes, för att säkra sina egna ekonomiska behov. Då landet drabbades av inflation byggdes en grund upp för den fascistiska militärkupp som kom att störta honom.

Samtliga politiska partier och organisationer utanför Pinochets kontroll förbjöds och inga fria vals hölls under hans 17 år vid makten. Minst 3500 människor dog under Pinochets hand och 1500 klassas fortfarande som försvunna. Enligt en CIA-rapport ska mellan 300 000 och 400 000 ha blivit utsatta för varierande grader av tortyr.

När vi nu högtidlighåller minnet av offrena för militärkuppen i Chile är det också viktigt att vi tar fasta på lärdomarna av denna djupt tragiska händelse: Arbetarklassen kan inte hoppas på att socialismen ska kunna genomföras genom parlamentet! För att genomföra revolutionen till slutet måste arbetarklassen ta makten i egna händer, vilket betyder att den måste beväpna sig, både med vapen i hand och politiskt genom att bygga ett revolutionärt parti.

Detta är avgörande om arbetarklassen ska kunna krossa den borgerliga statsmakten och bygga socialismen – en socialism som måste baseras på den makt som arbetarklassen kan utöva genom arbetarråd, arbetarmilis och genom att tillsätta sin egen revolutionära arbetarregering som verkar för att försvara och sprida revolutionen globalt.

Adde, Revolution Stockholm

Annonser
Det här inlägget postades i Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s