Vi har valfriheten att förbättra vården!

Äldrevården i Sverige haltar. Personalen är underbemannad och stressad. Vi måste skapa förändring! I spjutspetsen för förändringen står människor som vill privatisera vården.

Enligt privatiseringsideologin blir vården livskraftig om den läggs ut på entreprenad: folk kommer få valfrihet och tack vare konkurrensen kommer vårdens kvalitet att öka. Men skiljer sig verkligen svenska folkets önskningar vad gäller vård på äldre dar? Njae, faktiskt inte. På mitt jobb har vi boende från många olika yrken, t. ex. läkare, sjömän, chaufförer, vårdbiträden och industriarbetare. De vill alla ha samma sak av oss: hjälp och sällskap. Dessvärre får de i regel bara sällskap när vi hjälper dem. Sedan måste vi gå vidare till nästa vårdtagare. Vi har inte till tid att fika med dem en gång! Det är tråkigt att neka någon sällskap när han eller hon uttryckligen ber om det.

Äldrevården borde inte bara tillgodose vårdtagarnas direkt fysiska behov utan även den minst lika viktiga sociala biten. Kanske kommer högerideologins privatiseringar att styra upp detta enorma problem? Jo, faktiskt! I framtiden kommer du att få möjlighet att välja och vraka mellan olika rikt bemannade, fina boenden med lyxiga rekreationsmöjligheter såsom golf (om du orkar) och spa. Åtminstone om du bor på Lidingö eller Östermalm, i Örgryte, Danderyd eller Täby och heter Wallenberg eller Af Svinhuvfud i efternamn. Är du dock en vanlig Svensson eller Muhammed kan du se fram emot att på ålderns höst få åtnjuta friheten av att få välja ett underbemannat boende av lägre kvalitet. Du kommer nämligen inte ha råd med bättre!

Privatiseringen kommer alltså att lösa problemen inom äldrevården. Men bara för de med mycket pengar. Därför är denna lösning inte värd ett ruttet öre. Men för all del, högern har rätt i att vi alla har valfrihet. Vi har alla valfrihet att sluta vara beroende av kostymnissarna och deras kapital. Vi har alla valfrihet att befria vården från att dess kvalitet ska vara beroende av kurvorna på börsen. Vi har alla valfrihet att skapa en bättre framtid, där ingen, oavsett rikedom, ska behöva sitta ensam när man blir gammal. Vi måste öka resurserna inom äldrevården. Vi måste ta där det finns pengar. Mitt förslag är: Förstatliga äldreomsorgen och ställ den under de anställdas direkta organiserade kontroll och ledning. Hårdbeskatta storkapitalet för att se till att trygga resurserna i kamp för en människovärdig äldrevård.

Annonser
Det här inlägget postades i Anti-borgerligt, Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s