Dag 1 och 2: Massdemo, polisrepression och revolutionär politik

Den första dagen av demonstrationer var fantastisk pa manga sätt. Tiotusentals eller hundratusentals samlades vid olika knutpunkter i Rostock för den stora demonstrationen mot G8-ledarna. REVOLUTION marscherade med olika grupper som formerade sig som ett revolutionärt antiimperialistiskt block i demonstrationen.

När demon väl började röra pa sig var det riktigt bra stämning. Det var packat med folk, det var omöjligt att fa en överblick pa alla. Vart eget block var mycket välorganiserat och militant. Manga bra slagord, fem megafoner allt som allt och ett hundratal medlemmar marscherade i ett färgstarkt och livligt block. ONE SOLUTION – REVOLUTION! Vi marscherade tillsammans med turkiska kamrater i ILPS (International League of People`s Struggle – en maoistisk organisation) bakom oss och den radikala italienska fackföreningen Cobas vid var sida.

Tillsammans med kamraterna i Cobas skanderade vi manga slagord, även radikala italienska som var nya för de flesta av oss. Tillsammans sjöng vi ocksa Internationalen pa manga olika sprak.

Nar vi väl började närma oss hamnen i Rostock, där demonstrtionen avslutades, bröt kaoset loss. Vad som startat konfrontationen med polisen var oklart. Att polisen attackerade mycket hart fick vi snabbt erfara. Svarta blocket befann sig i full konflikt med poliser och stenar kastades. Polisen svarade med rusningar och misshandlade aktivister sa gott dom kunde.

Svarta blocket agerade pa sitt vanliga mycket individualistiska sätt utan nagon större tanke pa konsekvenserna. De kastade stenar och flydde sedan och försökte gömma sig bakom oss och andra aktivister – med konsekvensen att polisen attackerade oss – fullständigt ansvarslöst. Vid första attacken tvingades vi at sidan av vägen. Snabbt tog vi ett initiativ med kamrater fran ILPS och Cobas och gick organiserade i armkedjor upp pa vägen. Sen kom nästa attck. Polisen rusade rakt in i oss med knutna nävar. Vi kämpade tillbaka. De lyckades sla enskilda kamrater men ingen blev gripen och vi klarade oss bra och höll var position.

De finns inte mycket tid att skriva nu. Indymediacentret pa campingen har just börjat fungera med internetanslutningar och köerna är langa. Men i korthet: resten av dagen ägnades bl.a. at att, väl tillbaka i antiG8-campingen, ta initiativ till att organisera ett delegatsystem där olika avdelningar pa campingen (barrios) skickade delegater till ett organisationsmöte som behandlade försvaret av campingen – fysiskt och politiskt. Vi har nu ett fungerande system för försvar (8000 eller sa bor pa campingen) – och skydd för de som av olika skäl inte kan delta i försvaret. Och vi är välorgniserade.

Idag, söndag, har vi haft politiska möten pa campingen. Revolution har tilsammans med andra ungdomsgrupper haft ett möte om kampen för en revolutionär ungdomsinternational. Mötet var mycket välbesökt, militärtältet var fullpackat med ca 100 pers, och stämningen hög. Flera av de andra ungdomsgrupper som deltog delade sina erfarenheter med oss och debatterade perspektiven för kampen, och nu kan vi förhoppningsvis bygga vidare pa detta samarbte med gemensamma kampanjer (inte minst i Tyskland mot borgarnas offensiv).

Ett möte med Cobas och Förbundet för femte Internationalen diskuterade sedan kampen i rörelsen, behovet av ett revolutionärt alternativ till reformismen osv – mot bakgrunden av den kris som rader inom rörelsen (som bestar i vänsterns oförmaga att utveckla alternativ till den borgerliga politiken och rentav klassamarbete i och med vänsterpartiers inträdande i borgerliga regeringar i bl.a. Italien och lokalt i Tyskland). Alvaret i fragan stod ocksa tydligt i fraga om Frankrike – där Sarkozy förbereder ett frontalangrepp pa den franska arbetarklassen.

Imorgon demonstrerar vi för flyktingars rättigheter. Hotet är dubbelt. Polisen har genom sitt agerande igar visat att de har en mycket aggressiv taktik mot röresen – det är sa här, med vald och hetsjakt, borgarna i det borgerligt demokratiska väst behandlar de sociala rörelserna! Poliserna fyller sa gott som varenda gata i Rostock. Dessutom ordnar fascisterna, som är starka i Rostock, en motdemonstration.

Vi är mycket entusiastiska. Vi samarbetar med varandra och med andra, stämningen är mycket hög och militant, och kommer att göra sa gott vi kan. Dom kan inte tysta oss. Demon i morgon följs av blockader av en NATO-bas och knutpunkter som förbinder Rostock med Heiligendamm de följande dagarna. Kampen har börjat!

Bilder kan inte läggas upp för tillfället, men det kommer att publiceras pa bloggen sa fort tillfälle ges!

Annonser
Det här inlägget postades i Internationell kamp, Rapport, Stoppa G8. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s