”Bogalandier” det nya hotet!

Rasism lindas allt som oftast in i de skönaste omskrivningar…

Så kan t.ex. Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson i den tv-sända debatten med Mona Sahlin här om veckan slå bort anklagelser om att han och hans parti är rasister och invandrarfientliga med argument som att anledningen att hans parti motsätter sig invandring är för att ”man vill värna de invandrare som redan kommit hit”. Kanske inte så många som gick på den? Nej, tänkte väl det..

Nästan än mer uppenbart blir det när svenska staten tränar krisberedskap inför kommande terrorattacker från föreställda muslimska extremister som antas bygga bomber i källaren i ditt hyreshus i förorten. Så var scenariot på ett ungefär formulerat när 4000 personer från totalt 43 organisationer (med SÄPO, rikspolisstyrelsen, kustbevakningen, tullen, landstinget, socialstyrelsen, och några Stockholmskommuner i spetsen) övade inför bombattentat mot pendeltåget i morse vid Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm. Med en viss modifikation. De föreställt farliga muslimerna döptes om till ”bogalandier”, ursprungligen från ”Bogaland”.

Den vackra omskrivningen ger sig tillkänna när man tittar på vad som kännetecknar dessa ”bogalandier” i scenariot. ”Bogalandierna” kommer enligt detta ursprungligen från samma region i sitt hemland. Detta hemland, som därtill är helig mark (uppenbarligen för att övertyga oss om att de verkligen är religiösa) är nu ockuperat av en utländsk makt. Det tycker inte bogalandierna om och därför gör de motstånd. Därtill är de delade i två olika inriktningar. Om vad som skiljer inriktningarna åt nämns inte, kan de måhända vara så att en grupp är högerhänt och den andra vänsterhänt? Det måste i allafall vara något allvarligt spörsmål eftersom de utöver att bekämpa ockupationsmakten också slåss inbördes. Hur som helst har de alla samlats i samma förort här i Stockholm. Och de är terrorbenägna och vill spränga tåg!

Svante Werger, chef på krishanteringsenheten på Krisberedskapsmyndigheten, hade vissa svårigheter i SVT:s Gomorronprogram att förklara varför man valt ett scenario som i allt utom namnet tycks slå ann på de rasistiska tongångar som pekar ut muslimer i förorterna som potentiella terrorister. Till att börja med höll han inte med. Själv föredrar han att associera bogalandierna till serber och kroater och hänvisade till Balkankrigen på 1990-talet. Men ställd mot väggen av en kritiskt inställd reporter och Yvonne Ruwaida från miljöpartiet så tvingades han efter en stund ändå att erkänna att ”det är lite grand den bakgrund utöver nu som gör att det tolkas på det sättet”.

Att det finns en rasistisk kampanj mot muslimer som drar över västvärlden och att denna får näring av den borgerliga propaganda som legitimerar de blodiga ockupationer som USA med Europas stöd upprätthåller i Irak och Afghanistan torde kanske höra till den bakgrunden? Att Svante Wergers och SÄPO:s scenario, som uppenbarligen används för att ideologiskt förbereda statens polis, politiker och räddningstjänst (och allmänheten i stort) i själva verket är mycket väl utvalt i förhållande till det nuvarande internationella sammanhanget framgick dock bättre mot slutet av intervjun. Vad SÄPO:s scenario nämligen syftar till, enligt Werger, är att det ska ge en bild av ”en situation där Sverige befinner sig med trupp i en annan del av världen där det är väldigt svåra konflikter och där detta sen får återverkningar på Sverige”. 

För er som möjligen missat det så är svenska soldater högst delaktiga i ockupationen av Afghanistan. Sedan årsskiftet spelar man också en mycket mer offensiv roll, numera under amerikanskt befäl. För inte så länge sedan så angrep svensk trupp byn Boka för att avrätta en lokal motståndsledare. När denne avrättats (efter att svenska soldater provocerat fram en strid) rapporterade insatschefen Bengt Sandström ”Main target down” (ungefär ”måltavlan nedskjuten”) till högkvarteret i Stockholm. Man vill nu dessutom också sätta in JAS-planet i Afghanistan för att bättre kunna bomba upproriska afghanska bönder. Sverige utbildar sedan tidigare officerare till den irakiska ockupationsmakten och säljer vapen som aldrig förr till USA.

Den förda imperialistiska politiken provocerar självklart fram reaktioner även i väst. Inte minst bland invandrare från Mellanöstern, som i sin vardag möter rasism och utanförskap på samhällets alla nivåer. Dessa blir i några få fall offer för reaktionära islamistiska sekter som gör insteg där arbetarrörelsens solidaritet lyser med sin frånvaro. Detta var i stort skett vad som föranledde bomberna mot tunnelbanan i London i juli 2005. 

Medvetenheten om sådana risker samt behovet av en tydligt definierad fiende är drivkraften bakom SÄPO:s rasistiska hetsjakt mot muslimer. Spioneriuppgörelser med kommunala bostadsföretag i Göteborg och försök att genom utpressning rekrytera angivare är bara de senaste exemplena.

Till alla som reagerat på den propaganda som döljer sig bakom hotet från ”bogalandierna”: Det är dags att slå tillbaka islamofobin och rasismen på bred front. Helt avgörande för detta, och för att undvika eventuella (om än osannolika) bomber i pendeltågstrafiken, är att mobilisera mot svenskt deltagande i USA:s ”krig mot terrorismen”, mot svensk vapenexport och överhuvudtaget mot den imperialistiska världsordning som innebär fängelse, tortyr och död för folken i Mellanöstern.

Gunnar Westin

Annonser
Det här inlägget postades i Antirasism, Krönika. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s