Stockholm: 500 unga demonstrerade för nolltaxa

 

 

Så var det dags för ytterligare ett angrepp från den borgerliga regeringens kommunalledning i Stockholm. Från och med första april dras enhetstaxan in och vi får ett zonsystem med dyrare priser. Borgarnas angrepp utgör en del av en offensiv mot hela arbetarklassen, men i synnerhet mot oss som är unga. Det är vi som har minst pengar när vi går i plugget och lägst löner när vi jobbar. Från och med midnatt försämras även möjligheten att få fria terminskort för elever när avståndsgränsen höjs till 6 kilometer.

Inget kunde därför vara mer på plats än den demonstration som Planka.nu sammankallat på Sergels torg. Upp emot 500 ungdomar samlades för att visa sin vrede med borgarnas politik och passade på att i högljudda talkörer kräva en gratis kollektivtrafik för alla. ”Vi är många, vi är panka, kom med oss och börja planka”, ”Tuben ska bli – avgiftsfri”, ”Sluta slösa på kontroll – bästa taxan den är noll”, ”Ropen skalla – tuben åt alla” och ”Kampen fortsätter – borgarna ska krossas” ekade mellan hus och under tunnlar på Kungsgatan ner mot Stureplan, innan demon avslutades i Kungsträdgården. Nere vid Stureplan blev det riktigt bra drag bl.a. när en REVO-aktivist med megafon uppmanade de protesterande att sätta lite skräck i Östermalmsborgarna. Och som det dånade under Kungsbroarna dessförinnan!

Sammantaget var det en livlig och mycket trevlig demonstration. Återigen visar hundratals Stockholmsungdomar sin beredskap att gå ut och protestera mot borgarnas angrepp. Och dessa angrepp har vi bara sett början på. Det här är bara början.

I sammanhanget får det ses som en besvikelse att så oerhört få äldre demonstranter närvarade. Kollektivtrafiksförsämringarna drabbar knappast bara oss ungdomar. Om borgarna får som de vill kan månadskortet komma att höjas upp till 1000 kr under de kommande åren. Det slår mot alla – därför borde arbetarrörelsen göra gemensam sak med oss unga. Att så inte riktigt sker vittnar om det förlamande grepp som dagens reformistiska ledning inom arbetarrörelsen innebär. Därför måste vi ungdomar organisera oss, ställa krav och göra våra röster hörda!

REVOLUTION har under veckan mobiliserat flitigt. Vi har affischerat i centrala stan, på Söder och på Kungsholmen och genomfört två skolbesök på St.Eriks gymnasium tillsammans, ett av dem tillsammans med aktivister från Planka.nu.

Under demon deltog vi med en egen banderoll: Nolltaxa under arbetarkontroll. Vi tycker att det är god tid att sparka ut de privata intressena som nu parasiterar på det som vi alla behöver och är beroende av, att återförstatliga driften till fullo och att ge arbetarna makten och kontrollen över arbetet. Med ett ordentligt tillskott av resurser, t.ex. genom att beskatta storföretagens vinster, skulle behoven inom arbetsorganisationen kunna mötas och taxan avskaffas en gång för alla.

Vi passade åter på att dela ut flygblad om de planerade protesterna mot G8-toppmötet. Vi sålde också en tjock bunt av vårt antiborgerliga nummer av tidningen och knöt nya kontakter med aktivistsugna ungdomar.

Kampen fortsätter!

Det här inlägget postades i Rapport, Uncategorized, Ungdomskamp. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stockholm: 500 unga demonstrerade för nolltaxa

  1. Ping: Planka.nu | Lyckad demonstration i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s