USA ut ur Irak! Seger åt motståndet!

Under gårdagen demonstrerades det runt i landet och i hela världen mot USA:s ockupation av Irak och Afghanistan, mot USA:s hot gentemot Iran och mot Israels förtryck av palestinierna. REVOLUTION deltog i demonstrationen i Stockholm. Här följer en rapport och bilder från demonstrationen!

Mellan 2000 – 3000, samlades på Norra Bantorget för att delta i demonstrationen som anordnas med anledning av årsdagen av USA:s invasion av Irak. Arrangerade gjorde organisationen Nätverket mot krig. Det högre antalet jämfört med förra året, då ca 2000 demonstrerade, förklaras inte minst av ett större deltagande från somalier och irakier. Etiopiens USA-sponsrade attack mot Somalia i december, liksom tillströmningen av irakiska flyktingar har självklart bidragit till detta positiva inslag. Efter många tal och trevlig musik från Jan Hammarlund och Ska n’ ska på Norra Bantorget marscherade demonstrationen till Raul Wallenbergs torg vid Berzeli park via Vasagatan, Kungsgatan och Stureplan.

Solidariteten med Irak känns mer angelägen än någonsin. Ockupationen har dödat hundratusentals irakier – enligt en CIA-rapport dör 60 irakier dagligen. Enligt andra rapporter dör så många som 3000 i veckan. Ockupationsmakten har under det senaste året trappat upp antalet flygangrepp mot tätbefolkade områden. För tillfället hålls över 17 000 irakier fängslade utan att vara formellt anklagade för något, utan att några rättegångar hålls. Varje vecka mördas och torteras hundratals människor av styrkor som jobbar på direkt kommando från ockupationsmaktens irakiska inrikesministerium. Det framhöll inte minst Efthikar Hashem Alhusainy från Iraksolidaritet i sitt tal.

Thage G. Peterson, socialdemokraterna, riktade elden mot den svenska truppnärvaron i Afghanistan och krävde att soldaterna ska tas hem. Socialdemokratin, som tog beslutet om att skicka trupperna i den s.k. ISAF-styrkan, som numera deltar i väpnade angrepp på afghaner och arbetar direkt under den blodsbesudlade amerikanske generalen Dan K. McNeils kommando, är själva splittrade i frågan.

Ali Esbathi, f.d. ordförande för Ung Vänster, pekade i sitt tal på hur ockupationsmakten nu plundrar Irak på landets naturtillgångar, något som vittnar om ockupationens och mördandets drivkraft. Några få multinationella oljebolag äger nu all olja i Irak enligt en lag, skriven av amerikanska konsulter och antagen av ockupationsregeringen, som har garanterat äganderätten för dessa i minst 30 år framöver. Det största väpnade rånet i modern tid är ett faktum påpekade Esbathi.

Solidariteten med det irakiska motståndet mot ockupationen, den enda kraft som bekämpar ockupationsmakten och fungerar som en motvikt till det sekteristiska våldet som frampiskats av ockupationsmakten själv, känns mer angelägen än någonsin. Samtidigt är just frågan om denna solidaritet en känslig fråga inom vänstern. Flera organisationer på vänsterkanten drar sig för att uttala någon konkret solidaritet med den motståndskamp som faktiskt pågår här och nu av rädsla för att, i vissa fall, förknippas med reaktionära islamister, eller som i andra fall, att förknippas med stöd till väpnad kamp överhuvudtaget. Större organisationer som Vänsterpartiet och Ung Vänster drar sig för ett konkret stöd och talar istället om att ”försvara rätten” att göra motstånd. Men vilket motstånd är det man tar ställning för i praktiken? Denna fråga måste tydliggöras. Är det den variant av ”motstånd” mot ockupationen som förespråkas av partiledare Mona Sahlin, som på partiets extrakongress i helgen återigen proklamerade sin opposition mot Irakkriget som ”folkrättsvidrigt”, talar vurmande för ett ”planerat” tillbakadragande till förmån för en ”FN-lösning”. En FN-ockupation är självklart inte bättre en den nuvarande amerikanska, vi som är antiimperialister måste fördömma varje inomimperialistisk ”lösning”.

Vi i REVOLUTION menar därför i konsekvensens namn att det är varje socialists plikt att stödja det existerande motståndet. Att inta en pacifistisk position kan i detta läge bara betyda att vi vägrar erkänna de förtrycktas rätt att göra motstånd. Det finns heller inget som säger att vi måste stödja den politik som de olika grupper som befinner sig i dess spets står för, vi kan fortfarande behålla vår självständighet såsom rätten att kritisera och argumentera för vår egen politik. I kampen mot ockupationen är varje kula som avlossas mot ockupationsmakten en kula i rätt riktning. Om inte socialister stödjer och deltar i motståndet kommer den internationella vänstern och arbetarrörelsen aldrig att kunna vinna stödet från de massor som kämpar i Irak, i Afghanistan och i Mellanöstern idag. Kampen är för viktig för att lämnas i händerna på islamister och borgerligt inriktade nationalister som inte står på klasskampens grund. 

 

Det var inte bara frågan om ockupationen av Irak som uppmärksammades. Även hotet från USA om att angripa Iran togs upp av talare och på demonstrationen liksom Israels förtryck av palestinierna. REVOLUTION skanderade bl.a. ”Försvara Iran mot imperialismen” utöver ”Seger åt motståndet”, ”USA ut ur Irak” och andra klassiker. Vi hade ett mycket livligt och militant block, kanske det mest högröstade i hela demonstrationståget. Vi tog verkligen i för arbetarklass och proletär internationalism! Se våra slagord här.

Väl framme vid torget avslutade REVOLUTION med att bränna en USA-flagga efter att en appell lästs upp av en medlem. I denna deklarerade denne vår solidaritet med den globala kampen mot USA-imperialismen. Denne förklarade också att brännandet av USA-flaggan inte skall betraktas som ett angrepp på det amerikanska folket, som i stora antal deltog i protester i amerikanska städer igår. 

REVOLUTION spred under demonstrationen ett flygblad med information om och en uppmaning till deltagande i de planerade de massprotester mot G8-toppmötet som planeras i tyska Rostock i juni. Där kommer den globala antiimperialistiska rörelsen att samlas för att gemensamt marschera. Flygbladet kan du läsa här.

Fler bilder från demonstrationen kan du se här.

Kampen fortsätter! USA-imperialismen ska krossas!

Annonser
Det här inlägget postades i Antiimperialism, Internationell kamp, Mellanöstern, Rapport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s