Solidaritet med alla som kämpat för Ungdomshuset!

 

Ungdomshuset, en byggnad som under mer än 20 år fungerat som en samlingspunkt och en fristad för många ungdomar i Köpenhamn, har nu ockuperats av den danska polisen för att jämnas med marken.

Det var i torsdags som dansk antiterroriststyrka intog huset i en aktion där danska statens robocops firades ned från en helikopter för att inta byggnaden ovanifrån. Sedan fem år tillbaks har det hus som en gång givits ungdomarna av kommunen varit hotat efter att en frikyrkorörelse, ”Fadershuset”, köpt byggnaden.

Köpenhamns ungdomar och tillresta aktivister från flera länder svarade med att göra massivt motstånd. Demonstrationer och elevstrejker organiserades och under torsdags- och fredagkvällen ägde omfattande konfrontationer rum mellan polis och ungdomar som ville ta tillbaka huset. Angreppet mot Ungdomshuset, som sanktionerats av den socialdemokratiska kommunledningen, föranledde under fredagen också aktivister att under några timmar ockupera Socialdemokraternas partihögkvarter. Man hängde under ockupationen upp en banderoll med texten ”Ni har stulit vårt hus, nu tar vi ert!”.

Under de mer våldsamma konfrontationerna på torsdags- och fredagskvällen försvarade sig de unga modigt med gatsten mot brutala tårgasattacker och polischocker. Under fredagen byggdes åtskilliga barrikader och området Norrebro förvandlades på sina håll till ett slagfält.

Polisens framfart har varit brutal. Svensk polis har villigt assisterat sina danska motsvarigheter med polisbilar. Över 600 demonstranter har gripits, åtskilliga har misshandlats och trakasserats. Under lördagen demonstrerade upp emot 3000 till Ungdomshusets försvar trots hetsen mot aktivisterna i borgerlig media.

REVOLUTION deklarerar vår fulla solidaritet med Köpenhamns ungdomar samt alla de som rest från andra länder för att del i försvaret av ungdomshuset, särskilt alla de som fängslats för sitt deltagande i motståndet. Denna provokation borde nu bemötas med ett kraftfullt ingripande från den danska arbetarrörelsen mot polisens och kommunledningens angrepp mot ungdomarna och deras hus.

REVOLUTION

Annonser
Det här inlägget postades i Stöduttalanden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s